Podezřelé daňové úlevy pro firmy našla Evropská komise i v Belgii

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování belgických daňových předpisů, které mezinárodním společnostem umožňují platit nižší daně. Komise to dnes uvedla na svém webu. Krok je součástí rozsáhlejšího vyšetřování daňových dohod s velkými firmami po celé Evropské unii. Komise má pochybnosti, zda jsou belgická ustanovení v souladu s unijními pravidly o poskytování státní pomoci.

Vyšetřování se týká ustanovení, která umožňují mezinárodním firmám v Belgii snížit daňovou zátěž pomocí takzvaných nadměrných zisků. Tyto nadměrné zisky se počítají jakožto výhody, které firmám údajně plynou z toho, že jsou součástí nadnárodní skupiny, jako jsou třeba úspory z rozsahu nebo spolupráce v rámci firmy. Komise tvrdí, že následné daňové zvýhodnění je výrazně nadhodnocené oproti výhodám, které skýtá to, že patří k mezinárodní firmě.

„Belgický daňový systém 'nadměrných zisků' zřejmě poskytuje výrazné daňové zvýhodnění pouze některým mezinárodním společnostem, které by nebylo dostupné pro samostatné firmy,“ uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž, Dánka Margrethe Vestagerová.

Komise už vyšetřuje daňové dohody společnosti Amazon a italské automobilky Fiat v Lucembursku, amerického Applu v Irsku a společnosti Starbucks v Nizozemsku.

V prosinci komise požádala všech 28 členských států o podrobnější informace k daňovým dohodám, které s podniky uzavřely v letech 2010 až 2013.