Podpora rodin po rusku: bezplatné pozemky na hřbitově či v močále

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Rodiny z okolí Murmanska na severu Ruska se nestačí divit, jak nápaditě místní úřady plní loňské nařízení prezidenta Vladimira Putina podpořit mnohodětné rodiny přidělením bezplatného pozemku. Od úředního šimla totiž dostaly parcely na zvířecím hřbitově, v močálu či na skalnatých úbočích.

Úřady se před kritikou blogerů a médií brání, že o pozemky je převeliká nouze a jiné volné parcely nejsou k dispozici.

„Loni jsme poskytli jedenáct parcel, letos počítáme s dvěma sty. Ale neodpovídá to potřebám. V pořadníku na parcelu je už 823 mnohodětných rodin,“ vysvětloval Oleg Mazunov, odpovídající v místní vládě za hospodaření s byty. Nicméně ministr se vynasnaží, „aby se naše gubernátorka nemusela před Putinem červenat“.

Úřady: I hřbitov lze "zrekultivovat"

Místní úředníci reptalům rovnou tvrdí, že lepší pozemky nejsou a nebudou, a tak by se měli spokojit s tím, co dostali - vždyť takový hřbitov „lze zrekultivovat“.

Nespokojenci ale zkoušejí ještě štěstí u nejvyšší instance - na šlendrián si stěžují v petici k prezidentu Putinovi, kterou už podepsalo několik stovek rodin.

Vhodné jsou i skládky chemického odpadu

Murmansk podle serveru newsru.com není jediným místem, kde obdarovaní zrovna nezáří spokojeností. V Tveru si stěžují, že dostali pozemky na skládce chemického odpadu, v Kazani v sousedství chemičky a ve Vladivostoku pod dráty vysokého napětí.

Štědré státní příspěvky za narození potomka, parcely zdarma a další vládní opatření mají zastavit citelný úbytek obyvatelstva Ruska, který je zřetelný zejména na venkově. Putin v boji proti „vymírání Ruska“ zaznamenal v posledních letech jisté úspěchy, které vysvětluje důvěrou Rusů ve vládní politiku a v budoucnost. Ale odborníci tyto výkyvy spíše přičítají skutečnosti, že silné ročníky právě dosáhly věku, kdy si zakládají rodiny a pořizují si děti, a za čas prý demografický pokles bude pokračovat.

Putin přitvrdil proti opozici, svoboda shromažďování trpí

Petr Koubský: Rusko zavádí cenzuru s líbivým nátěrem