Podpora žlutých vest klesá. Hnutí je před patnáctou demonstrací rozdělené

Protesty žlutých vest ve Francii

Protesty žlutých vest ve Francii Zdroj: ČTK

Protesty žlutých vest ve Francii
Protesty žlutých vest ve Francii
Protesty žlutých vest ve Francii
Protesty žlutých vest ve Francii
Protesty žlutých vest ve Francii
8
Fotogalerie

Francouzské „žluté vesty“ postupně ztrácejí podporu veřejnosti, což dokládá stále se snižující účast na sobotních demonstracích. Důvěryhodnost hnutí navíc podkopává fakt, že jeho stoupenci chtějí kandidovat v evropských volbách už pod čtyřmi různými názvy.

Francouzské hnutí žlutých vest znamená „obrovské kolektivní selhání“. V rozhovoru v knize Národ a prezident, která vyšla ve čtvrtek, to připustil Emmanuel Macron s tím, že na tomto selhání má i on svůj podíl. „Mám ale ještě tři roky na to, abych to změnil,“ řekl šéf Elysejského paláce novinářům Cyrilu Grazianimu a Cécile Amarové.

Kniha zároveň líčí, jak ministr vnitra Christophe Castaner organizoval setkání Macrona se žlutými vestami už na sobotu 23. listopadu. Prezident měl přijet na některý z demonstranty blokovaných kruhových objezdů, nakonec ale schůzku zrušil. „Jen by to oslabilo exekutivu,“ hájil se v knize, z níž citoval server 20 minutes.

Tradiční sobotní demonstrace chystají stoupenci hnutí už popatnácté. V Paříži se lidé sejdou v 11 hodin před Vítězným obloukem, na Facebooku má tato akce zatím asi 3500 účastníků. Na Champs-Elysées nebude chybět například kontroverzní mluvčí Eric Drouet.

Další akce se pak chystají ve francouzských regionech (přehled najdete zde). Mezi třemi až deseti tisíci demonstrantů očekávají úřady ve městě Clermont-Ferrand, kde zároveň panují obavy z vandalismu a nepokojů. Aby se vyhnuli škodám, uzavřou mnozí podnikatelé ve městě své obchody, zavřené zůstanou v sobotu i veřejné budovy a parky.

Další z mnoha akcí naplánovali organizátoři na zámku Charmbord, kde by se mělo sejít asi 2500 lidí. Žluté vesty výběrem tohoto místa zareagovaly na loňský rok, kdy slavil na Chambordu své čtyřicátiny prezident Macron.

V poslední době ale hnutí slábne. Zatímco po Novém roce se účast na demonstracích zvedla a v půli ledna dosahovala podle údajů ministerstva vnitra okolo 84 tisíc lidí, od té doby nezadržitelně klesá. Devátého února vyrazilo do ulic po celé zemi už „jen“ asi 51 tisíc lidí, minulou sobotu pak 41 500.

Hnutí žlutých vest ale výše citované údaje ministerstva odmítá a vede si vlastní statistiky – podle nich demonstrovalo devátého února nejméně 110 tisíc lidí. Klesající účast však nepopírají ani samotné žluté vesty.

Ještě vážnější problém hnutí pak signalizují průzkumy. Podle sondáže Elabe z minulého týdne se vůbec poprvé vyjádřila většina Francouzů (56 procent) pro ukončení protestů. Sympatie či podporu hnutí sice stále vyjadřuje 58 procent dotázaných, i to je ale o pět procentních bodů méně než o dva týdny dříve.

Jedním z důvodů klesající podpory hnutí může být jeho vývoj – zatímco na začátku žluté vesty žádaly zvýšení kupní síly a protestovaly proti sociální nespravedlnosti, v poslední době se jejich hlavním požadavkem stalo uzákonění referenda z občanské iniciativy (známého pod zkratkou RIC).

Zbytek článku se dočtete na stránkách Info.cz zde >>>