Pohřeb George Floyda: vzpomínkové akce trvají už týden

Pohřeb George Floyda

Pohřeb George Floyda Zdroj: Reuters

Pohřeb George Floyda
Pohřeb George Floyda
Pohřeb George Floyda
Pohřeb George Floyda
Pohřeb George Floyda
12
Fotogalerie

V americkém státu Texas začal pohřeb George Floyda, jehož smrt spustila v USA vlnu největší protestů proti rasismu a policejní brutalitě za několik posledních desetiletí a vyvolala silnou odezvu i v mnoha světových zemích. Floyd má být po obřadu pohřben vedle své matky na jednom z předměstí Houstonu.

Ačkoliv je poslední rozloučení soukromé, sešlo se před kostelem nejméně 50 lidí. Vzpomínkové akce na Floydovu počest začaly ve Spojených státech již před šesti dny. První z nich se konala v Minneapolisu, kde Floyd 25. zemřel poté, co mu bělošský policista Derek Chauvin klečel při zatýkání téměř devět minut na krku i poté, co zatýkaný přestal jevit známky života. Podle videa pořízeného na mobilní telefon náhodným kolemjdoucím Floyd opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a prosil strážníka, aby jej nezabíjel.

Další pietní shromáždění se konalo o víkendu ve městě Raeford v Severní Karolíně poblíž Floydova rodiště. V pondělí pak přišlo několik tisíc lidí na rozloučení s Floydovým tělem, které bylo několik hodin veřejně vystaveno v kostele v Houstonu.

Záznam z incidentu kolující na sociálních sítích se stal popudem pro statisíce lidí, aby vyšli do ulic nehledě na pandemii COVID-19, která na některých místech země stále není zcela pod kontrolou. Ačkoliv byla většina protestů v posledních dnech poklidná, zejména v prvních dnech po Floydově smrti se demonstrace na mnoha místech zvrhly v násilné střety s policií, žhářství a rabování. Na 40 měst zavedlo dočasné zákazy nočního vycházení, policie zatkla po celé zemi přes 10 tisíc lidí.

V USA se přitom daly kvůli kauze do pohybu procesy, jež byly ještě před dvěma týdny v podstatě nemyslitelné. Na mnoha místech byly odstraněny památníky a sochy upomínající na osobnosti Konfederace, která během americké občanské války z let 1861 až 1865 hájila otroctví. Řada měst rovněž diskutuje o zásadních reformách policejních sborů a celkového pojetí toho, jak v některých komunitách zajistit bezpečnost bez přehnaného používání donucovací síly.

Kauza rovněž zasáhla do nadcházejících prezidentských voleb. Podpora Donalda Trumpa, který usiluje o znovuzvolení, se nachází na jedné z nejnižších úrovní od začátku jeho prezidentství. Podle jednoho nedávného výzkumu se osm z deseti Američanů domnívá, že se jejich země ubírá špatných směrem. Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden se v pondělí setkal s Floydovou rodinou a nahrál také poselství na video, které bude přehráno na dnešním soukromém pohřbu.

V souvislosti s Floydovou smrtí byli zatčeni čtyři policisté, kteří přišli o místo ve sboru města Minneapolis. Místní radnice přitom uvedla, že se chystá tamní městskou policii rozpustit úplně. Zasahující policista Chauvin čelí obvinění z vraždy. Jeho tři kolegové přítomní u zásahu podle vyšetřovatelů vraždě napomáhali. Všem hrozí až 40leté vězení.