Poláci uštědřili ruskému Gazpromu rekordní pokutu za plynovod Nord Stream 2

Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn

Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn Zdroj: Reuters

Podmořský plynovod Nord Stream 2.
Loď, která pokládá potrubí při stavbě plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Podmořský plynovod Nord Stream 2.
Nord Stream 2
10
Fotogalerie

Sumu 29 miliard zlotých, zhruba 175 miliard korun, překročila sankce, kterou si vysloužila ruská společnost Gazprom od polského antimonopolní úřad UOKiK. Plynárenský gigant totiž podle názoru úřadu stavěl plynovod Nord Stream 2 bez povolení.

Na dalších 234 milionů zlotých pak vyšla pokuta pět podniků, které se podílejí na financování projektu Nord Stream 2, informovaly agentury. Gazprom uvedl, že s pokutou nesouhlasí a že využije svého práva na odvolání. Ruská společnost tvrdí, že polská antimonopolní pravidla neporušila.

Polsko považuje projekt Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, za hrozbu pro energetickou bezpečnost Evropy. Plynovod podle Varšavy posílí už tak dominantní pozici firmy Gazprom na trhu. Plyn z Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Gazprom nese na svých bedrech polovinu nákladů na výstavbu plynovodu. Druhá polovina připadá na evropské partnery v projektu, kterými jsou německé společnosti Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská firma Royal Dutch Shell, rakouská OMV a francouzská Engie.

Společnost Gazprom v úterý uvedla, že hodlá projekt Nord Stream 2 co nejrychleji dokončit. Výstavba plynovodu dlouhého 1230 kilometrů je už téměř hotova, zbývá ale ještě položit zhruba 120 kilometrů potrubí v dánských vodách. Švýcarsko-nizozemská společnost Allseas loni v prosinci pokládání potrubí pozastavila v důsledku amerických sankcí na podniky spojené s výstavbou plynovodu.

Spojené státy plynovod Nord Stream 2 dlouhodobě kritizují, což zdůvodňují obavou z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Podle Moskvy jsou však Spojené státy motivovány vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu z USA.

Polský antimonopolní úřad projekt Nord Stream 2 prověřuje už několik let. V srpnu vyměřil Gazpromu pokutu 213 milionů zlotých, zhruba 1,3 miliardy korun, kvůli nedostatečné spolupráci při jeho řízení souvisejícím s tímto projektem.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně Česka.

Gazprom v letošním druhém čtvrtletí vydělal 149,2 miliardy rublů, kolem 44 miliard korun. Proti stejnému období loni mu ale čistý zisk klesl o více než polovinu kvůli negativnímu dopadu koronavirové krize na trh s plynem. Za celý loňský rok firma vykázala čistý zisk 1,2 bilionu rublů, přes 350 miliard korun.