Polsko chystá daň z tržeb větších maloobchodních prodejců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Polská vláda plánuje zavést progresivní daň na maloobchodní prodejce s měsíčním obratem nad 1,5 milionu zlotých (devět milionů korun). Návrh nového zdanění předložilo k diskusi ministerstvo financí. Ještě v letošním roce by nová daň měla do státního rozpočtu přinést asi dvě miliardy zlotých (12 miliard korun), sdělilo ministerstvo.

Sazba daně má činit 0,7 procent z tržeb u společností s obratem do 300 milionů zlotých měsíčně a 1,3 procenta nad touto úrovní. Z prodeje o víkendech a svátcích navrhuje ministerstvo vybírat daň 1,9 procenta.

Konzervativní strana Právo a spravedlnost, která se ujala moci po volbách loni v říjnu, původně plánovala spojit daň s velikostí prodejen. To by ale maloobchodní společnosti mohly obcházet zaváděním malých prodejen, takže konečný plán počítá se závislostí daně na celkových tržbách. Ministerstvo počítá s tím, že nová daň začne platit od 1. dubna. Vzhledem ke konkurenci na polském trhu úřad nepředpokládá, že nové zdanění by vedlo k růstu cen, uvedla agentura PAP.

Zvláštní sektorová daň na maloobchod, kterou už před pěti lety zavedlo Maďarsko, je jedním z prostředků, jimiž chce nová vláda splnit své sliby v sociální oblasti. Podobně jako v minulých letech Maďarsko a Slovensko zavedla Varšava také sektorovou daň na banky. Ta vstoupí v platnost 1. února a do státní kasy by mohla přinášet pět až šest miliard zlotých ročně.