Polsko zruší nákup 50 francouzských vrtulníků, tvrdí Rzeczpospolita

Francouzský vrtulník Caracal EC725

Francouzský vrtulník Caracal EC725 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Airwolfhound; Wikimedia

Polsko se rozhodlo zrušit kontrakt na nákup 50 francouzských vrtulníků Caracal. Od evropského výrobce Airbus by Varšava mohla místo toho koupit pouze několik strojů. S odvoláním na zdroje z polské obrany to tvrdí deník Rzeczpospolita. Podle agentury Reuters by takové rozhodnutí mohlo zatížit vztahy mezi Polskem a Francií před blížícím se summitem Severoatlantické aliance ve Varšavě.

Předběžnou dohodu o nákupu 50 víceúčelových vrtulníků Caracal EC-725 uzavřela s Airbusem minulá centristická vláda. Tu ale po vítězství katolicko-nacionální strany Právo a spravedlnost (PiS) v loňských říjnových volbách vystřídal konzervativní kabinet.

Kontrakt za tři miliardy dolarů dojednalo s Airbusem ministerstvo hospodářství, podepsán ale zatím nebyl. PiS dala několikrát na srozuměnou, že by byla raději, kdyby zakázku získal podnik s výrobou v Polsku. Airbus navrhl, že by část práce na vrtulnících mohli obstarat dodavatelé v Polsku, ale polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski to označil za „zbytky“ a řekl, že stroje budou z velké části vznikat ve Francii.

Zvýšená spojenecká přítomnost

Neúspěšnými rivaly Airbusu v tendru byla americká společnost Sikorski a italsko-britská skupina Agusta Westland. Obě mají v Polsku své zájmy, patří jim tam výrobci helikoptér PZL Mielec a PZL Świdnik. Ve Varšavě se bude za několik měsíců konat summit Severoatlantické aliance, na kterém se bude Polsko zřejmě dožadovat zvýšené spojenecké přítomnosti na svém území.

Nákup vrtulníků od společnosti Sikorsky by Polsku mohl pomoci zajistit si americkou podporu pro svou žádost, uvedla agentura Reuters. Kromě podpory polského obranného průmyslu by také mohl dál posílit vztahy mezi Varšavou a Washingtonem.