Polský boeing přistál ve Varšavě na břiše

(VIDEO) Bravurní nouzové přistání dnes odpoledne předvedl pilot Boeingu 767 polských aerolinií LOT, kterému se nevysunul podvozek. Letoun, na jehož palubě bylo 231 lidí, dosedl na Chopinově letišti ve Varšavě po třetí hodině odpoledne. Nikomu se nic nestalo, varšavské letiště bude nicméně zavřené až do středečního rána.

Boeing LOTu přiletěl z newyorského letiště Newark a měl přistát krátce po 13.30, kvůli poruše podvozku ale více než hodinu kroužil nad Varšavou. Letadlo doprovázely stíhačky F-16 polského vojenského letectva.

Dopravní stroj poté velmi plynule dosedl na přistávací dráhu, tření trupu a motorových gondol o její povrch sice způsobilo malý požár, ten však hasiči hned uhasili, takže se oheň nedostal k palivu.

Posádka stroje byla podle televize TVN24 zkušená, pilot Tadeusz Wrona , který v kritické chvíli letoun řídil, měl nalétáno nejméně 15 tisíc hodin. Policie na určitou dobu uzavřela magistrálu v blízkosti letiště, nyní už se po ní jezdí normálně. Letadla, jež měla letět do Varšavy, jsou naváděna na jiná polská letiště.

Nouzové přistání Boeingu 767 ve Varšavě