Pomáháte teroristům, zaútočil na Trumpa íránský prezident

Video placeholde
Americký prezident Donald Trump.
Íránský prezident Hasan Rúhání
2
Fotogalerie

Íránský prezident Hasan Rúhání obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z pomoci "teroristickým" skupinám v Sýrii. V projevu odvysílaném ve státní televizi Rúhání dále vyzval k nestrannému vyšetření nedávného chemického útoku v Sýrii a varoval, že odvetný raketový útok USA na základnu syrského letectva v sobě nese hrozbu eskalace extremismu v regionu.

"Ten pán, který se chopil moci ve Spojených státech, prohlašoval, že chce bojovat proti terorismu, dnes ale všechny teroristické skupiny v Sýrii po americkém útoku oslavují," citovala z prohlášení, v němž nicméně Rúhání přímo nejmenoval prezidenta Trumpa, agentura AFP.

"Když to myslíte vážně (tvrzení o odhodlání bojovat proti terorismu během americké předvolení kampaně), proč byla vaší první akcí pomoc teroristům? Proč byla napadena syrská armáda, která bojuje proti teroristům?" dodal Rúhání.

K jeho "odvážnému rozhodnutí" naopak blahopřál Trumpovi v pátek telefonicky saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd. Podle Rijádu to byla správná odpověď na "zločiny toho (Asadova) režimu páchané na vlastních lidech s ohledem na neschopnost mezinárodního společenství zastavit je", informovala oficiální saúdskoarabská agentura.

Írán, který finančně i vojensky podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, už v pátek odsoudil americký útok na leteckou základnu syrské armády, z níž podle Washingtonu v úterý syrská armáda vedla chemický útok na město Chán Šajchún.

Rúhání v dnešním projevu vyzval k ustavení "nezávislé komise za účasti neutrálních zemí", která by vyšetřila útok chemickými zbraněmi, spáchaný údajně vládními silami.

Írán tvrdí, že režim v Damašku provedl "chemické odzbrojení" a chemické zbraně nemá k dispozici. To ale podle Teheránu neplatí o ozbrojených povstaleckých skupinách.

Po americké "agresi" proti Sýrii se musí Írán připravit na "veškeré eventuality", prohlásil Rúhání. "Nevíme, co noví američtí vůdci chystají pro region," řekl.