Trump otočil a po vůbec prvním setkání se Si Ťin-pchingem hlásá: Náš vztah je výjimečný

Video placeholde
Čínský prezident Si Ťin-pching
Trump
2
Fotogalerie

První jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a čínským vůdcem Si Ťin-pchingem přineslo podle Trumpa "ohromný pokrok" ve vzájemných vztazích. Šéf Bílého domu, který během loňské kampaně opakovaně na Čínu útočil, se po dvoudenních rozhovorech s čínským protějškem shodl, že setkání umožnilo překonat řadu vzájemných rozporů.

Na programu jednání, které bylo zastíněno americkým raketovým útokem v Sýrii, měly být podle Bílého domu především obchodní a ekonomické vztahy, ale i severokorejské vojenské provokace.

"Dosáhli jsme ohromného pokroku v našem vztahu s Čínou," řekl Trump po společném jednání prezidentů a ministerských delegací v jeho floridském sídle Mar-a-Lago. "A učiníme i další pokroky. Vztah, který jsme si s prezidentem Sim vybudovali, je podle mě výjimečný," citovala Trumpaagentura Reuters.

Podrobnosti o průběhu či výsledcích jednání ale ani jedna strana nezveřejnila.

Trump během loňské předvolební kampaně ostře kritizoval americké firmy za využívání levných čínských surovin či pracovní síly. Rovněž sliboval, že uvalí vysoká dovozní cla na čínské výrobky, aby pomohl americkému hospodářství a zajistil nová pracovní místa.

Čínu rovněž obviňoval z měnové manipulace a hrozil, že nemusí akceptovat politiku jedné Číny, kterou Spojené státy dosud uznávaly.

V posledních týdnech však ostrou rétoriku zmírnil a už ve čtvrtek po první pracovní večeři s čínským lídrem se vyjadřoval výhradně pozitivně. Krátce po této úvodní schůzce však světu oznámil, že udeřil na Sýrii, což podle amerických komentátorů nebylo náhodné načasování. Někteří analytici to vysvětlují jako vzkaz Pekingu, že Spojené státy jsou schopny podobně silově řešit i problémy v Severní Koreji, pokud jim Čína nebude ochotna pomoci s diplomatickým řešením.