Porážka Wilderse nakopla hodnotu eura

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Volby v Nizozemsku: Mark Rutte opět vyhrál
Volby v Nizozemsku: Geert Wilders skončil druhý
Geert Wilders, předseda Strany pro svobodu
Euro, bankovky
Euro, ilustrační
10
Fotogalerie

Euro se vůči dolaru vyšplhalo na pětitýdenní maximum 1,0746 dolaru. Jednotnou evropskou měnu podpořilo vítězství premiéra Marka Rutteho v nizozemských parlamentních volbách, které zmírnilo obavy z odchodu země z Evropské unie.

"Růst eura byl prvotní reakcí na výsledky nizozemských voleb," uvedl analytik Masafumi Jamamoto z makléřské společnosti Mizuho Securities. Další vývoj bude podle něj záviset na tom, jak výsledek nizozemských voleb ovlivní blížící se prezidentské volby ve Francii, například zda sníží podporu kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která navrhuje mimo jiné odchod Francie z eurozóny a uspořádání referenda o členství země v Evropské unii.

Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Rutteho. Na druhém místě skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala.

K růstu eura vůči dolaru přispěla rovněž skutečnost, že americká centrální banka (Fed) po zasedání měnového výboru nenaznačila, že by se chystala zrychlit tempo zvyšování úrokových sazeb.