Porošenko chce provést decentralizaci a ústavní reformu na podzim

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Zásady budoucí decentralizace státní správy a ústavní reformy s ní spojené shrnul ukrajinský prezident Petro Porošenko v poselství parlamentu. Porošenko předpokládá, že reforma, která se týká zejména samosprávního režimu povstaleckých oblastí na východě země, vstoupí v platnost letos na podzim.

Páteří změn je podle Porošenka dočasné ustanovení ukrajinské ústavy o formách donbaské samosprávy, které zakotvuje rozsah a režim pravomocí vzbouřeneckých zón. Nabytí platnosti tohoto ustanovení je podmíněno odzbrojením povstaleckých oddílů, odchodem ruských vojsk z ukrajinského území, obnovením ukrajinské kontroly nad hranicí s Ruskem a uspořádání místních voleb, upozornil prezident.

Dostatečný rozsah pravomocí bude pro východní oblasti Ukrajiny zajištěn, uvedl Porošenko. Prezident věří, že jeho koncept ústavních změn a zákona a decentralizaci na podzim parlamentem projde.

Podmínka pro klid na Donbasu

Správní reforma je jednou z podmínek pro urovnání konfliktní situace v Donbasu, jak je stanoví mírové dohody podepsané letos v únoru v Minsku. O uspořádání voleb do orgánů místní správy letos v říjnu již ukrajinský parlament rozhodl minulý týden, povstalci ale oznámili, že o týden dříve uspořádají komunální volby vlastní. O navrhované ústavní reformě tvrdí, že je v rozporu s minskými dohodami.

Porošenko dnes na svém webu napsal, že jeho snaha urovnat krizi neznamená žádný pacifismus. V příštím roce podle něj stát zvýší vojenský rozpočet, už tento týden dostalo ministerstvo obrany z rozpočtu navíc pět miliard hřiven (5,6 miliardy korun). Decentralizace se v žádném případě nebude týkat obrany, zahraniční politiky a národní bezpečnosti, upozornil prezident.