Porošenko: Dohoda z Minsku mír nezaručí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajinu ještě čeká dlouhá cesta, než v zemi zavládne mír, ani nejsou žádné záruky ohledně splnění podmínek čtvrteční dohody z Minsku o novém příměří a urovnání konfliktu. Prohlásil to ukrajinský prezident Petro Porošenko, který dohodu v Minsku vyjednal spolu s ruským a francouzským prezidentem a německou kancléřkou.

„Nechci, aby si kdokoli dělal plané naděje, ani abych vypadal jako naivka: k míru máme ještě převelice daleko, ani nikdo není pevně přesvědčen o tom, že mírové podmínky, pod které jsme se podepsali v Minsku, se budou striktně plnit,“ prohlásil Porošenko během návštěvy výcvikového střediska ozbrojených sil.

Minské dohody nicméně podle prezidenta dávají naději, že konflikt v Donbasu přejde od válčení k politickému urovnání, které dovede Ukrajinu k míru.

Nové příměří, vyjednané v Minsku, má vstoupit v platnost v noci ze soboty na neděli, zatím však boje nijak neslábnou a separatisté podle armády prý dostávají další posily. Konflikt si od dubna vyžádal už více než 5300 mrtvých a další oběti z řad vojáků i civilistů jsou hlášeny každý den.

Michal Půr: Putinův triumf, evropský debakl

Německá média: Vítězem summitu v Minsku je Putin, ne Merkelová