Porošenko: Kyjev převzal od vzbouřenců 1200 zajatců

Proruští rebelové v Doněcku (ilustrační foto)

Proruští rebelové v Doněcku (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Ukrajina převzala během nynějšího příměří od proruských vzbouřenců přes 1200 válečných zajatců. Při návštěvě přístavního města Mariupol to dnes prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle dřívějších zpráv se výměna zajatců měla uskutečnit ve středu 10. září.

„Za poslední čtyři dny se nám podařilo dostat ze zajetí 1200 ukrajinských vojáků,“ řekl prezident podle agentury Unian. „Dalších 33 se podařilo osvobodit v neděli, když se odmítli separatistům vzdát,“ dodal Porošenko.

Podle podmínek příměří, na němž se Kyjev a zástupci separatistů dohodli v pátek v běloruském Minsku, by si obě znepřátelené strany měly vyměnit všechny zajatce. O jejich přesném počtu nejsou žádné hodnověrné informace, odhady se pohybují v řádech tisíců.

Ruská agentura TASS oznámila, že během dnešní odpolední videokonference se vzbouřenci a zástupci ukrajinské vlády dohodli na výměně první skupiny 30 válečných zajatců. Podle ruských novinářů se již výměna uskutečnila.

„Měníme třicet za třicet, co bude dál, se uvidí,“ řekl ruské agentuře vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. Dodal, že při jednání o výměně zajatců narazily obě strany na problémy, o jejich povaze se ale odmítl šířit. Otevřít cestu k další výměně zajatců má prý další videokonference, která se připravuje na dnešní večer.

Příměří s výhradami

Příměří i přes sporadické incidenty, ze kterých se obě strany vzájemně obviňují, je vcelku dodržováno, konstatovaly dnes agentury AP a Reuters.

„Celkově je příměří dodržováno, avšak zůstává křehké,“ uvedl na jednání ve Vídni švýcarský velvyslanec Thomas Greminger, jehož země předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). OBSE, sdružující 57 členských států, má na Ukrajině okolo 250 pozorovatelů. Diplomat dodal, že příští dny budou pro osud příměří klíčové.

Švýcarský prezident Didier Burkhalter přislíbil další posílení mise OBSE na Ukrajině, nicméně zdůraznil, že samo příměří pro ukončení konfliktu nestačí. „Krizi nelze vyřešit bez jednání s Ruskem a (…) bez dialogu uvnitř Ukrajiny,“ prohlásil v televizním rozhovoru. „Pokud chcete řešit evropské problémy, nemůžete to udělat bez Ruska,“ dodal.

Vzájemné ostřelování

Ukrajinská armáda si v dnešním komuniké postěžovala, že separatisté v noci na dnešek ostřelovali vojáky na pěti místech. Nicméně mluvčí Andrij Lysenko připustil, že během uplynulých 24 hodin nebyl zabit žádný voják, a že ukrajinské oddíly nečelily ostřelování z ruského území.

Ještě dříve, během víkendu, se ukrajinské jednotky ocitly pod palbou na doněckém letišti a u Mariupolu na jihu Doněcké oblasti.

Naopak předáci doněckých separatistů podle BBC tvrdí, že je prý armáda během neděle napadla sedmkrát. To Kyjev popírá jako provokace, které mají příměří poškodit. „Ruští diverzanti střílejí po svých spojencích v převleku za ukrajinské vojáky,“ prohlásil mluvčí Lysenko podle listu Ukrajinska pravda.