Porošenko: OBSE v Donbasu zřídí stálé pozorovatelské posty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východě Ukrajiny zřídí stále pozorovatelské posty, první z nich už funguje u obce Šyrokyne na předměstí Mariupolu. Ve Lvově to oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Další posty budou podle něj zřízeny zejména u doněckého letiště a v samotném Doněcku.

Štáby pozorovatelů budou na určených místech v pohotovosti 24 hodin denně a zřízeny budou co nejdřív, řekl prezident. V Šyrokyne, kde byl první z nich vybudován v minulých dnech, se díky tomuto kroku podle Porošenka situace poněkud stabilizovala.

Obec Šyrokyne je branou ke strategickému přístavu Mariupol, který ukrajinské ozbrojené síly navzdory opakovaným útokům separatistů ovládají od loňského léta.

Nová pozorovatelská stanoviště se stanou nezávislým hlasem

„Nová pozorovatelská stanoviště se stanou nezávislým hlasem, který potvrdí přísné dodržování mírových dohod ukrajinskou armádou a zároveň dosvědčí brutální porušování minských ujednání nejen oddíly povstalců, ale i Ruskem,“ prohlásil Porošenko.

Kyjev má podle něj zájem na rozšíření počtu evropských pozorovatelů, kterých dnes v Donbasu působí kolem pěti set. „Aktuální zůstává i otázka mírotvorců,“ upozornil Porošenko na požadavek Ukrajiny, aby OSN nebo Evropská unie vyslaly na východ země mírové sbory. Návrh ale naráží na odpor Ruska, podle něhož dosavadní mise OBSE v Donbasu postačuje.