Porošenko požádá Putina, aby odvolal proruské rebely z Ukrajiny

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požádá Vladimira Putina, aby přiměl proruské separatisty odejít z území Ukrajiny. Udělat tak plánuje při osobní schůzce, která je zatím plánovaná během setkání v běloruském Minsku.

Porošenko se s Putinem setká příští týden na summitu v Minsku. Obě hlavy států svou účast potvrdily. Schůzky se dále zúčastní šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová, eurokomisař pro obchod Karel De Gucht a komisař pro energetiku Günther Oettinger. Přítomen bude také běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jehož země summit k ukrajinské krizi pořádá, a prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev.

Podle agentury Reuters Petro Porošenko v prohlášení na vládním webu ovšem neuvedl Putinovo jméno. Na svém webu napsal, že by ukrajinská strana „mohla požadovat odvolání bojovníků z území Ukrajiny“.

Prozápadní kabinet Petra Porošenka viní Kreml z podněcování bojů na východě Ukrajina. Od jejich propuknutí zemřelo více než dva tisíc lidí z řad ukrajinské armády, proruských separatistů, ale také civilistů.