Porošenko připustil referendum o větší autonomii Donbasu

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko veřejně odvolal své výhrady vůči referendu, které by mohlo zvýšit pravomoci odbojným proruským oblastem, kde už více než rok trvají boje. Změnil tak svůj dosavadní postoj i postoj ukrajinské vlády.

Konflikt mezi rebely podporovanými Ruskem a vládními jednotkami na východě Ukrajiny si vyžádal více než šest tisíc životů. Demonstranti ve východoukrajinských oblastech na začátku konfliktu žádali hlasování o větší autonomii. Ukrajinská vláda to ale tehdy odmítala.

Dnes se však Porošenko sešel s parlamentním výborem, který připravuje dodatky k hlavním ukrajinským zákonům, a prohlásil, že nebude proti tomu, když se komise rozhodne pro podobné referendum. „Jsem připraven vyhlásit referendum k otázce státních pravomocí, pokud rozhodnete, že je to potřeba,“ řekl v televizní debatě se členy výboru.

Zároveň zdůraznil, že je ale stále proti federalizaci Ukrajiny, jak si přeje Rusko. Je ovšem pro decentralizaci moci ve prospěch regionů. V rukách ústřední vlády by podle něj mělo zůstat hlavně rozhodování v bezpečnostních, obranných a zahraničních otázkách.