Porošenko se vydal na Donbas, zajímal se o stavbu opevnění poblíž Mariupolu

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se vydal na neklidný Donbas a jeho první kroky vedly na bojiště u Mariupolu. Hlava státu si prohlédla opevnění v místech, odkud prakticky denně přicházejí zprávy o přestřelkách mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Jeden voják na předměstí Mariupolu zahynul i dnes.

V doprovodu ministra obrany Stepana Poltoraka vyslechl prezident hlášení o bojové situaci a seznámil se s budováním obranných stanovišť. Mariupol se po propuknutí bojů stal strategicky významným frontovým městem na cestě mezi ruskou hranicí a okupovaným poloostrovem Krym.

Podrobnosti harmonogramu Porošenkova pobytu na východě Ukrajiny prezidentská kancelář tajila. Návštěvu podle mariupolského městského serveru doprovázela přísná bezpečnostní opatření a prezidentský doprovod byl před cestou podroben osobní prohlídce.

Podle ukrajinské armády během uplynulých 24 hodin v bojích se separatisty v Donbasu na východě země byli zabiti dva vojáci vládních sil a 13 dalších utrpěli zranění. Při povstaleckém ostřelování města Horlivka podle listu Ukrajinska pravda zahynuli tři civilisté.

„Oživení bojové činnosti Ruské federace a proruských teroristických band na značné části fronty ohrožuje minské dohody, do kterých se vkládaly veliké naděje na obnovení míru v Donbasu,“ prohlásil Porošenko v Mariupolu.

Upozornil, že i obnovení hospodářských styků Ukrajiny s „dočasně okupovaným územím“ v Donbasu a odstranění překážek pro pohyb lidí a zboží závisí na „hmatatelném pokroku“ při plnění mírových dohod. A to včetně ustanovení, že Kyjev opět získá kontrolu nad ukrajinsko-ruskou hranicí i v úseku, který nyní ovládají separatisté.

Východoukrajinští povstalci naopak podle ruských médií tvrdí, že obětí palby z ukrajinských děl se ve vsi u Doněcka stal nejméně jeden civilista. Celkem prý ukrajinské jednotky porušily příměří během uplynulých 24 hodin v 38 případech, a to vesměs palbou z minometů.