Porošenko viní Rusko z přímé a otevřené agrese. Putin kontruje

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko ze zahájení "přímé a otevřené" agrese, která prý radikálně v neprospěch Kyjeva změnila poměr sil v boji proti proruským separatistům. Ruský prezident Vladimir Putin zase vyzval evropské politiky, aby nezavírali oči před akcemi ukrajinských sil v civilních oblastech.

„Sousední stát zahájil přímou a otevřenou agresi proti Ukrajině. To radikálně změnilo situaci v zóně konfliktu,“ prohlásil Porošenko v projevu na vojenské akademii v Kyjevě.

Ukrajinský prezident oznámil, že po událostech z posledního týdne, kdy vládní síly v boji proti vzbouřencům utrpěly velké nezdary, nastanou změny na vysokých postech ukrajinské armády.

Zavírají prý oči

Ruský prezident Vladimir Putin v televizním rozhovoru prohlásil, že ukrajinské síly útočí „přímo na obydlené čtvrti“. „A bohužel mnohé země, včetně evropských, si toho raději nevšímají,“ řekl šéf Kremlu. Kromě toho obvinil Kyjev z odmítání „politického dialogu“ s východem Ukrajiny.

Evropští lídři na sobotním summitu EU vyzvali Evropskou komisi, aby spolu s diplomaty do týdne navrhla podobu dalšího přitvrzení protiruských sankcí v reakci na zprávy, že Rusko vysílá své vojáky na Ukrajinu.

Putin varuje před sankcemi

„Doufám, že převáží zdravý rozum a budeme normálně moderním způsobem pracovat a že ani my, ani naši partneři nezpůsobí další škody,“ citovala agentura Interfax vyjádření Putina k hrozícím sankcím.

Proti dalším sankcím proti Rusku se dnes vyslovila také Čína, která je tradičním spojencem Moskvy. Kroky Evropské unie tímto směrem by podle Pekingu krizi jen dál zkomplikovaly. „Jediným východiskem je politické řešení, sankce nepomohou řešit zásadní problémy na Ukrajině,“ řekl na pravidelném briefingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí.