Portoriko vyhlásilo bankrot, největší v historii USA

San Juan, Portoriko

San Juan, Portoriko Zdroj: Breezy Baldwin, CC BY 2.0, wiki

Portoriko
2
Fotogalerie

Portoriko vyhlásilo platební neschopnost a podalo k soudu žádost o bankrotovou ochranu před věřiteli. Oznámil to guvernér státu volně přidruženého k USA Ricardo Rossello. Odstartoval tím největší bankrotové řízení v historii amerických samospráv. Portoriko ve formě komunálních dluhopisů dluží věřitelům zhruba 70 miliard dolarů (1,7 bilionu korun).

Portoriko vyhlásilo bankrot po krachu jednání s věřiteli a poté, co několik velkých věřitelů na stát podalo v úterý žalobu kvůli nesplácení závazků. Bankrotové řízení Portorika se bude řídit zvláštním zákonem, který loni přijal Kongres USA a který upravuje restrukturalizaci veřejného dluhu tohoto státu pod dohledem amerického federálního soudu. Portoriko vzhledem ke svému zvláštnímu postavení v rámci USA nemůže vyhlásit obvyklou formu bankrotu.

Bankrot pod dohledem soudu Portoriku umožní splácet své dluhy s výraznými srážkami bez dohody s věřiteli. Tento postup by ale mohl odradit investory a prodloužit období, kdy ostrov nebude mít přístup na trhy dluhopisů, upozornila agentura Reuters.

"Hodláme chránit své lidi," řekl Rossello novinářům. Poukázal přitom na to, že jedna ze žalob si nárokovala pro věřitele veškeré příjmy portorického ministerstva financí. Dodal ale, že jednání o restrukturalizaci dluhu, s níž by věřitelé souhlasili, vyhlášením bankrotu skončit nemusí a že tento krok může naopak znamenat jejich urychlení.