Portugalští železničáři stávkovali proti škrtům v dopravě

Zaměstnanci portugalských železnic dnes protestovali proti snižování výdajů ve veřejné dopravě. Stávka v zemi ochromila železniční systém, což způsobilo dopravní chaos v mnoha městech. Protesty souvisejí se snahou středopravé vlády naplnit přísné rozpočtové cíle, aby země dosáhla na pomoc od EU a Mezinárodního měnového fondu v celkové výši 78 miliard euro.

Železniční odbory informovaly, že úterní stávka zastavila 95 procent vlakové dopravy v celé zemi (týkala se i lisabonské podzemní dráhy). Protesty a stávky proti úsporným opatřením jsou zatím zřídkavé, ale generální stávka se plánuje ne 24. listopadu.

Další tisíce lidí uvízly na přeplněných silnicích ve svých autech, která mnozí zvolili jako alternativní cestu do práce. „ Lidé, kteří stávkou ztrácejí nejvíce, jsou právě zaměstnanci,“ řekl jednašedesátiletý taxikář David Ribeiro. „Lidi je potřeba přesvědčit, že stávky nás nedostanou nikam, že musíme pracovat.“

Portugalská vláda se pokouší odlišit od Řecka přijetím tvrdých úsporných opatření, která v příštím roce vženou Portugalsko do nejhlubší recese za několik posledních desetiletí. Vláda trvá na tom, že musí restrukturalizovat veřejnou dopravu a snížit její obrovské dluhy. Opatření se patrně neobejdou bez propouštění a zavírání vlakových cest.

„Každý ví, že je nemožné nerestrukturalizovat státní podniky, protože pokud to neuděláme, budou bankrot,“ řekl ministr hospodářství Alvaro Santos Pereira. „V restrukturalizaci musíme bez jakýchkoliv pochyb pokračovat.“

Evropská záchrana Portugalska je podmíněna tím, že vláda sníží rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu v příštím roce z letošních předpokládaných 5,9 procenta.