Poslanci posílají Janukovyče před tribunál. Prezidentem chce být Kličko

Opoziční lídr a bývalý boxerský šampion v těžké váze Vitalij Kličko

Opoziční lídr a bývalý boxerský šampion v těžké váze Vitalij Kličko Zdroj: CTK/AP

Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Povstalec v Janukovyčově rezidenci v Mežyhirji
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji, ZOO (Profimedia.cz)
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji
10
Fotogalerie
Ukrajinský parlament odložil vytvoření nové vlády na čtvrtek. Zároveň odhlasoval rezoluci, že prezident Janukovyč je odpovědný za smrt stovky lidí a měl by být souzen mezinárodním tribunálem. V zemi začala prezidentská kampaň a svou kandidaturu oznámil boxerský šampion a předseda opoziční strany UDAR Vitalij Kličko.

Ukrajinský parlament chce svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, exministra vnitra Vitalije Zacharčenka a bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonku postavit před mezinárodní soud. Poslanci dnes schválili rezoluci, podle které představitelé bývalého režimu zavinili smrt více než stovky lidí a zranění dvou tisíc osob během kyjevských nepokojů.

O tom, kde je ukrajinský prezident v současné době se neví. Janukovyč o sobě dal naposledy vědět v sobotu, kdy jej parlament sesadil z funkce; v neděli byl prý viděn na Krymu. Úřady nevědí, kde se bývalý šéf státu skrývá. Spolu s prezidentem uprchl i jeho kancléř a poradce Andrij Kljujev. Ten prý utrpěl střelné zranění nohy. Není ale jasné, zda v tu dobu byl či nebyl s Janukovyčem, ani kde se momentálně nachází.

Vláda má být ve čtvrtek

Parlament během své schůze také prodloužil termín na sestavování nové vlády. Ta by měla být známa ve čtvrtek. Demonstranti z kyjevského Majdanu již vyslovili své požadavky. Chtějí, aby se členem kabinetu nestal nikdo ze stovky nejbohatších Ukrajinců, nikdo z nejvýše postavených úředníků dosavadního režimu či spolupracovníků bývalého prezidenta Janukovyče.

Každý z ministrů by přitom měl mít za sebou nejméně sedmiletou praxi v oboru - s výjimkou ministrů vnitra, obrany a šéfa tajné služby. Podmínkou má také být, že se uchazeč o křeslo nezapletl ani do porušování lidských práv, ani do korupce. „Prověříme podle těchto kritérií každého kandidáta a výsledky ohlásíme,“ slíbili podle agentury Interfax opoziční aktivisté z Majdanu.

Prohlédněte si panství Viktora Janukovyče

Včerejší události na Ukrajině jsme sledovali Online

„Hlasování o vládě národní jednoty by mělo být ve čtvrtek,“ prohlásil posun z dneška Oleksandr Turčynov, který po svržení prezidenta Viktora Janukovyče plní vedle funkce předsedy parlamentu rovněž roli prozatímní hlavy státu. Vedení poslaneckých klubů a výbory mají nad složením nového kabinetu „pracovat dnem i nocí“.

Turčynov rovněž uvedl, že se hodlá setkat s představiteli bezpečnostních složek, aby s nimi jednal o „nebezpečných známkách separatismu“ v některých částech země.

V ukrajinských médiích se objevily spekulace, že ruský parlament se chystá k urychlenému a masovému rozdávání ruských pasů obyvatelům Krymu. Ruští poslanci jsou prý navíc připraveni zvážit případnou žádost o připojení poloostrova k Rusku. To sice Moskva vzápětí popřela, nicméně situaci ruskojazyčného obyvatelstva Ukrajiny hodlá ruský parlament věnovat pozornost.