Poslední Batman má miliardu

Christian Bale

Christian Bale Zdroj: warner bros.

Celosvětové tržby nejnovějšího snímku režiséra Christophera Nolana Temný rytíř povstal přeskočily částku jedné miliardy dolarů. Vyplývá to z dat specializovaného serveru boxofficemojo.com, dle nějž se to snímku podařilo po 45 dnech v kinech.

Nejnovější dobrodružství komiksového hrdiny Batmana se tak stalo teprve třináctým snímkem v dějinách, jemuž se tuto hranici podařilo překonat. Aktuálně jej to řadí na 12. příčku historických tabulek; v jejich čele je nadále dvojice filmů Jamese Camerona Avatar a Titanic, oba ale byly do kin uvedeny vícekrát.

Oproti předchozímu dobrodružství Batmana nazvanému Temný rytíř (2008) se aktuálnímu filmu daří lépe na neamerických trzích než v USA a Kanadě. Mimoamerické tržby překonaly částku 574 milionů dolarů, doma Batman prozatím utržil 431,2 milionu dolarů. Vedle USA se Batmanovi nejlépe dařilo ve Velké Británii (více než 83 milionů dolarů), Austrálii (42,5 milionu dolarů) a Jižní Koreji (42 milionů dolarů).

Temný rytíř povstal: recenze filmu

Ve statistikách zatím nejsou započteny tržby z čínského trhu, kam snímek vstoupil teprve v druhé polovině srpna. Dle magazínu The Hollywood Reporter si hned po premiéře připsal na konto více než čtyři miliony dolarů, nejvíce z moderních kin IMAX.

Nejvýnosnější filmy všech dobNejvýnosnější filmy všech dob | E15