Požár v letadle zastavil provoz na Heathrow

Londýnské letiště Heathrow dnes přerušilo provoz kvůli požáru na palubě zaparkovaného letounu etiopských aerolinií. Paluba stroje byla v době, kdy ji zachvátily plameny, prázdná. Požár si tak podle všeho nevyžádal zraněné. Podle zpravodajství BBC jde o Boeing 787 Dreamliner, čili letoun nejmodernějšího typu tohoto výrobce, jehož zprovoznění provázely v posledních měsících nepříjemné potíže.

Zákaz startů a přistávání na Heathrow kvůli požáru v etiopském letadle od 17:30 SELČ vyvolal zhuštění leteckého provozu nad Londýnem, kde desítky letadel čekají na povolení přistát, případně jsou přesměrovávány na jiná letiště. V londýnské oblasti je těch mezinárodních kromě Heathrow k dispozici dalších pět.

Londýnští hasiči přijeli na místo, aby pomohli případně v hašení pracovníkům letiště.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v polovině ledna po sérii incidentů s poruchou baterií zakázal provoz všech asi padesáti letounů Boeing 787 Dreamliner, které už ve světě létaly.

V dubnu úřad schválil nový systém ochrany baterií před vznícením, což byl zásadní krok k tomu, aby se vlajková loď Boeingu mohla vrátit k letům s cestujícími.

Vůbec nejvíce těchto strojů mají zatím k dispozici japonské aerolinie. All Nippon Airways jich mají celkem 17, konkurenční Japan Airlines (JAL) dalších sedm. Po šesti strojích mají americké United Airlines a indické Air India. Etiopské aerolinky disponují nejméně čtyřmi Boeingy 787. V Evropě s tímto strojem létají pouze polské aerolinie LOT.

Postižené letadlo v Heathrow je zřejmě to, které jako první v dubnu opět začalo létat po povolení FAA.