Pozdvižení v církvi: Papež Benedikt XVI. se rozhodl rezignovat

Papež Benedikt XVI. vyzval mezinárodní společenství k diplomatickému řešení konfliktu v Libyi.

Papež Benedikt XVI. vyzval mezinárodní společenství k diplomatickému řešení konfliktu v Libyi. Zdroj: E15, Eduard Erben

Papež Benedikt XVI. dnes oznámil, že opustí svůj úřad. Hlava katolické církve se chystá rezignovat 28. února. Uvedla to agentura ANSA. Jde o neobvyklý a mimořádný krok, vatikánské zákony ho ale umožňují. Papež uvedl, že už nemá dost sil na plnohodnotné plnění povinností úřadu. Podle agentury AP se něco podobného nestalo téměř 600 let a jde teprve o druhou demisi papeže v historii římskokatolické církve. Nový papež má být zvolen do Velikonoc.

Pětaosmdesátiletý Benedikt XVI. svůj odchod ohlásil osobně při zasedání papežské konzistoře. Jeho nečekané rozhodnutí ale způsobilo obrovské pozdvižení, protože dobrovolný odchod papeže je naprosto nevídaným jevem.

„Papež oznámil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20 hodin středoevropského času. Tím začíná tak zvané období sede vacante (uprázdněného papežského stolce),“ oznámil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

„Po opakovaném zpytování vlastního svědomí jsem před Bohem došel k jistotě, že moje síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání petrovského úřadu. Jsem si dobře vědom, že tato služba svou duchovní povahou musí být konána nejenom činy a slovy, ale neméně také utrpením a modlitbou,“ řekl Benedikt během zasedání papežské konzistoře.

Papež svůj krok označil za „rozhodnutí velké důležitosti pro život církve“ a uvedl, že si je vědom jeho závažnosti. Podle Kodexu kanonického práva může papež svůj úřad dobrovolně opustit, pokud je to jeho svobodné rozhodnutí, které řádně ohlásí. Jeho krok nepodléhá žádnému dalšímu schvalování.

Kánon 332
Jestliže by se stalo, že Římský velekněz se zřekne svého úřadu, pak se k platnosti jeho zřeknutí vyžaduje, aby se to stalo svobodně a bylo to řádně ohlášeno. Nežádá se, aby zřeknutí se někdo přijal.

Zdroj: katolik.cz

Papežův bratr Georg Ratzinger agentuře DPA potvrdil, že pontifik odstupuje ze zdravotních důvodů. Jeho lékař mu prý například zakázal delší cestování letadlem, což by papeže v úřadu omezovalo. Mluvčí Vatikánu upřesnil, že papež neodchází kvůli žádné konkrétní nemoci, ale kvůli ubývání sil.

Podle lékařů, kteří se o papežovo zdraví starají, Benedikt trpí bolestmi kloubů způsobenými revmatismem a srdeční arytmií. „Je to ale i tíha jeho role, která ovlivňuje jeho celkový zdravotní stav,“ citovala je agentura ANSA.

Předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka papežův krok chápe. „Oceňuji jeho duchovní odvahu učinit tento závažný krok, který jako možnost deklaroval již na začátku svého pontifikátu pro případ, že by se mu nedostávalo sil,“ prohlásil Duka.

Nový papež má být zvolen do Velikonoc

O jeho plánu podle mluvčího nevěděli ani nejbližší spolupracovníci, proto prý celý Vatikán zažívá velký šok. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe,“ uvedl bývalý vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano.

Konkláve, tedy volební sbor, který zvolí příštího papeže, se má uskutečnit do konce března. Do Velikonoc bude podle Lombardiho zvolen nový papež. Benedikt XVI. se podle Lombardiho konkláve nezúčastní. Po rezignaci se uchýlí do své letní rezidence a později se přesune do kláštera ve Vatikánu.

Joseph Ratzinger původem z Německa zastává papežský úřad od října 2005, kdy nahradil zesnulého Jana Pavla II. Do úřadu nastupoval v 78 letech.

Papež Benedikt XVI.Papež Benedikt XVI.|ctk

Z prvních ohlasů na papežovu demisi zaznívá úcta i šok

Z prvních zahraničních ohlasů na rozhodnutí papeže Benedikta XVI. podat náhle demisi, zaznívá úcta k tomuto kroku, ale i velké překvapení.

„Nechci zvlášť komentovat toto rozhodnutí, které je neobyčejně úctyhodné a které povede k výběru nového papeže,“ řekl francouzský prezident François Hollande.

„Ať už jsou jeho důvody jakékoli, ctíme je a vážíme si jich. Náleží mu dík za to, jak církev osm let vedl,“ prohlásil mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

„Jsem velice šokován touto neočekávanou zprávou,“ řekl italský premiér Mario Monti. Při jeho nedávných setkáních s papežem prý vůbec nic nenaznačovalo tomu, že by mohlo dojít k takovému rozhodnutí.