Pravicoví extremisté zaútočili už potřetí za několik měsíců, řekl o střelbě v Hanau Seehofer

Střelba v německém městě Hanau

Střelba v německém městě Hanau Zdroj: Reuters

Střelba v německém městě Hanau
Střelba v německém městě Hanau
Střelba v německém městě Hanau
4
Fotogalerie

Masakr v Hanau byl jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem. Řekl to německý ministr vnitra Horst Seehofer. Navíc už třetím pravicově extremisticky motivovaným útokem během pár měsíců. Seehofer varoval před tím, že by se někdo čin mohl pokusit napodobit. Německo v reakci zpřísňuje bezpečnostní opatření v celé zemi.

„Ohrožení ze strany antisemitismu, rasismu a pravicového extremismu je v Německu velmi vysoké,“ uvedl ministr vnitra, podle něhož se od vražd neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) z let 2000 až 2007 zemí až po dnešek táhne „krvavá stopa pravicového extremismu“. Připomněl i loňskou vraždu regionálního politika vládních křesťanských demokratů Waltera Lübckeho a také útok na synagogu ve východoněmeckém městě Halle, kde zemřeli dva lidé. V obou případech jsou podezřelí pravicoví radikálové.

Kvůli útokům v Hanau blízko Frankfurtu nad Mohanem, při nichž ve středu pozdě večer 43letý Němec zastřelil devět lidí s migračními kořeny, Německo zpřísňuje ochranu „citlivých zařízení“ včetně mešit. Více policistů bude na nádražích, letištích i u hranic spolkové republiky.

O „hluboce rasistickém světonázoru“ zřejmého pachatele je přesvědčen také nejvyšší státní zástupce Peter Frank, který vyšetřování činu vede. Dnes poukázal na pamflet Tobiase Rathjena, v němž opěvoval Němce, zabýval se čistotou jejich rasy a naopak tvrdil, že obyvatele řady jiných zemí je potřeba vyhladit.

Policisté podle Franka nadále zajišťují a vyhodnocují stopy v Rathjenově bytě v Hanau, kde byl muž v noci na čtvrtek nalezen mrtev spolu se svou mrtvou 72letou matkou. Oba byli zastřeleni. Jedním z cílů je teď podle nejvyššího státního zástupce zjistit, co přesně se v bytě odehrálo.