Němečtí extremisté plánovali útok na mešity, zbraně chtěli z Česka

Německá policie, ilustrační foto

Německá policie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Německý ministr vnitra Horst Seehofer
Mešita v německém Kolíně nad Rýnem
Německý ministr vnitra Horst Seehofer
německá policie, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Skupina extremistů zadržená v pátek při razii německé policie v šesti spolkových zemích zřejmě plánovala rozsáhlý útok na mešity v Německu. Informovalo o tom německé ministerstvo vnitra. Podle deníku Der Tagesspiegel si pravicoví extremisté chtěli zbraně k provedení útoků obstarat v České republice.

Místní tisk uvedl ještě předtím napsal, že 12 zadržených Němců, kteří zůstávají ve vazbě, plánovalo souběžný atentát na muslimy během jejich modliteb, podobný loňskému útoku v novozélandském městě Christchurch. Tehdy při něm zemřelo pět desítek lidí. 

„Je to šokující odhalení, že tu existují buňky, které se, zdá se, dokázaly radikalizovat v tak krátkém čase,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Björn Grünewälder. Podle listu Welt am Sonntag spolu členové buňky komunikovali přes aplikaci WhatsApp a skupinu zformovali loni v září.

Zatímco oficiální zdroje zatím neuvedly příliš konkrétních informací, německá média už o víkendu například napsala, že skupina chtěla provést útoky na mešity v desítce regionů Německa či že mezi zadrženými je bývalý policista. Skupina si podle Welt am Sonntag říkala Tvrdé jádro a chtěla v zemi přivodit situaci podobnou občanské válce.

Der Tagesspiegel napsal, že skupina si chtěla pistole a pušky opatřit v České republice. Podle listu už měli podomácku vyrobené zbraně, vůdce skupiny disponoval i profesionální pistolí většího kalibru.

Členové skupiny se 8. února na setkání ve vestfálském Mindenu podle deníku dohodli, že zbraně pro atentáty si opatří v Česku prostřednictvím kontaktů na tamní pravicové extremisty. Jeden z účastníků setkání slíbil, že v Česku získá pistole a pušky.

„V Česku se němečtí neonacisté ke zbraním dostávají snadno,“ konstatoval Der Tagesspiegel a připomíná, že i mezitím rozpuštěná neonacistická skupina Combat 18 Deutschland si v září 2017 také opatřila zbraně v Česku, kde rovněž členové absolvovali střelecký výcvik. Podle listu to svědčí o stále větší profesionalizaci a internacionalizaci militantní nacistické scény.

Podle německého tisku sdělil šéf nově odhalené skupiny bližší plány ostatním členům minulý týden. Policii se podařilo skupinu rozkrýt díky tajné infiltraci mezi její členy. Buňka údajně měla kontakty na krajně pravicovou protiimigrační skupinu Odinovi vojáci (pojmenované po vikinském bohu), která vznikla ve Finsku v roce 2015 v době velké imigrační vlny do Evropy.

Úřady podle rozhlasových a televizních stanic SWR a ARD měly uvnitř skupiny jednoho informátora, který už loni v říjnu policii předal rozsáhlé informace. Tento muž také jako jediný z podezřelých nebyl zadržen.

Ministr vnitra Horst Seehofer deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že včasné odhalení podezřelých je „velký úspěch“. „Případ také ukazuje, co tady v Německu hrozilo a že proti tomu musíme na všech úrovních odhodlaně a neúnavně konat,“ řekl Seehofer.

Policie zatkla 12 mužů při razii v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Dolním Sasku, Severním Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku. Podle médií zabavila i zbraně. V sobotu federální soud nařídil, že všech 12 zůstane ve vazbě. Čtyři ze zadržených jsou podezřelí z vytvoření teroristické organizace a osm ostatních čelí podezření z podpory terorismu mimo jiné poskytováním financí či zbraní.

Členové skupiny se podle agentury DPA chystali zaútočit na šest mešit v menších městech. Jeden z mužů byl pověřen obstaráním zbraní. Podle zdrojů z bezpečnostního prostředí byly mezi zbraněmi nalezenými při raziích z minulého týdne sekery, meče i střelné zbraně.

Skupina vedená 53letým Wernerem S. z bavorského Augsburgu podle úřadů zvažovala také útoky na politiky, uchazeče o azyl a muslimy, aby přivodila stav podobný občanské válce a narušila společenský řád.