Před soudem v Burundi stanulo 17 osob zapojených do puče

Lidé v Burundi oslavují návrat prezidenta Pierra Nkurunzizy

Lidé v Burundi oslavují návrat prezidenta Pierra Nkurunzizy Zdroj: CTK

Celkem 17 osob podezřelých ze zapojení do neúspěšného převratu v Burundi stanulo před soudem. Agentuře Reuters to potvrdili jejich příbuzní, kteří si z obav o vlastní bezpečnost nepřáli být jmenováni. Uvedli rovněž, že zadržení muži měli na svých tělech jasná zranění způsobená bitím a jeden z nich ztratil sluch na jednom uchu.

Generálmajor Godefroid Niyombare, který byl tento týden hlavní postavou neúspěšného puče, v pátek potvrdil, že pokus sesadit prezidenta Pierra Nkurunzizu ztroskotal a že jeho organizátoři se vzdali. Prezident, který v minulých dnech uprchl za hranice, se vrátil do vlasti. „Rozhodli jsme se vzdát. Doufám, že nás nezabijí,“ uvedl Niyombare. Mezi zatčenými je například i někdejší ministr obrany a dva další generálové.

Vedení pučistů označilo za příčinu neúspěchu převratu rozhodnutí armády podpořit nynější vládní systém. Ve středu přitom Niyombare tvrdil, že prezident je sesazen.

Pokus o převrat pučisté vysvětlovali tím, že Nkurunziza se rozhodl potřetí kandidovat na úřad prezidenta, což je protiústavní. Nynější prezident poprvé stanul v čele desetimilionové středoafrické země v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 tisíc lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidatura naopak podle prezidentových příznivců ústavu neporušuje: první pětiletý mandát se prý nepočítá, protože tehdy hlavu státu vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči.