Prezident Burundi ustál puč. Poprvé vystoupil na veřejnosti

Prezident Burundi Pierre Nkurunziza ustál pokus o puč

Prezident Burundi Pierre Nkurunziza ustál pokus o puč Zdroj: CTK

Burundský prezident Pierre Nkurunziza dnes poprvé po zmařeném puči oficiálně vystoupil na veřejnosti. Ve svém paláci se krátce setkal s domácími i zahraničními novináři. O politických událostech posledních dnů ve své zemi se ale nezmínil, konstatovala agentura AFP.

Organizátoři středečního pokusu o státní převrat v Burundi zdůvodňovali svou akci tím, že Nkurunziza se rozhodl potřetí kandidovat na úřad prezidenta, což je protiústavní. Armáda ale nynější vládní systém podpořila a vůdci pučistů se vzdali. Zatčeno bylo 18 osob spojených s pučem, kromě hlavní postavy generálmajora Godefroida Niyombareho mimo jiné i někdejší ministr obrany a čtyři další generálové. Všichni už v sobotu stanuli před soudem, kde si vyslechli obvinění z pokusu o destabilizaci státních institucí.

Prezident Nkurunziza byl v době vyhlášení puče v sousední Tanzanii. Po jeho zmaření se vrátil do vlasti, až do dnešního rána se ale neobjevil v hlavním městě.

Do ulic Bujumbury v sobotu vyšla asi stovka demonstrantů, kteří opět protestovali proti tomu, že by se měl Nkurunziza stát již potřetí prezidentem. Dnes protestující dodržují jednodenní „příměří“, další demonstrace ale údajně plánují na pondělí, napsala agentura AFP.