„Prezident“ Liberlandu Jedlička dostal od Chorvatů pokutu

Vít Jedlička

Vít Jedlička Zdroj: Jan Husak, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Čech Vít Jedlička, který se prohlašuje za prezidenta samozvaného státu Liberland na pomezí Chorvatska a Srbska, dostal od chorvatských úřadů za sobotní pokus vstoupit na území "své republiky" pokutu 2100 kun (asi 7600 korun). Informovala o tom chorvatská televize RTL. Chorvatský soud Jedličkovi již před týdnem za obdobný pokus uložil pokutu 2400 kun.

V obou případech Jedličku chorvatští policisté zadrželi, Čech pak strávil noc na policejní stanici a v neděli byl vždy propuštěn. Naposledy se s Jedličkou pokusilo dostat do Liberlandu deset dalších lidí včetně chorvatského novináře a jeho manželky, policie všechny zadržela. Chorvatské úřady tvrdí, že Jedlička nelegálně překročil hranice země.

Nejnověji se skupina snažila proniknout do Liberlandu po lodích přes Dunaj ze Srbska. Původně vypluly tři lodě, jedna se však záhy vrátila zpět, uvedl portál chorvatského deníku Jutarnji list. Druhé pak selhal motor, ale třetí loď vzala plavidlo do vleku. Podle svědků se lodím nepodařilo zakotvit na území Liberlandu, ale na území Chrovatska. Před týdnem se Jedlička vydal do Liberlandu po pevnině z Chorvatska.

Svobodnou republiku Liberland Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejeví zájem. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem „žít a nechat žít“.

Stát Liberland na mapěStát Liberland na mapě | LiberlandÚzemí Liberlandu leží na sporné hranici u Dunaje

Zmíněné území je předmětem širšího územního sporu mezi Záhřebem a Bělehradem o několik menších podunajských oblastí. Zatímco Chorvatsko vychází z dříve vymezené hranice podle starého toku Dunaje, Srbsko za hraniční čáru považuje střed Dunaje v jeho nynějším korytě. Kvůli rozdílnému pohledu na vedení hranice oblast, kde byl vyhlášen Liberland, považuje Chorvatsko za srbské území, Srbsko zase tvrdí, že patří Chorvatsku. Chorvatský deník Jutarnji list o teritoriu samozvané republiky píše, že náleží Srbsku, ale leží na chorvatském pobřeží Dunaje.

České ministerstvo zahraničí se v prohlášení distancovalo od Jedličkova počínání a uvedlo, že jeho aktivity považuje za nevhodné a potenciálně škodlivé.