Prezidentské volby v Guatemale vyhrál komik Morales, bude druhé kolo

První kolo prezidentských voleb v Guatemale vyhrál s přibližně 24 procenty hlasů komik Jimmy Morales, kterému však toto skóre na zisk prezidentského mandátu nestačí. Ve druhém kole se utká buď s konzervativním rivalem Manuelem Baldizónem, nebo s někdejší první dámou Sandrou Torresovou. Oba kandidáti mají podle médií po sečtení 97 procent hlasů podporu zhruba 19 procent zúčastněných voličů.

Protože žádný z uchazečů o prezidentský post nezískal více než 50 procent hlasů, bude o nové hlavě státu rozhodovat druhé kolo, které je plánováno na 25. října. Guatemalští voliči vyrazili k urnám jen několik dní poté, co někdejší hlava státu Otto Pérez kvůli obvinění z korupce a celních podvodů rezignoval. Soud ho následně poslal do vazby a zemi vede bývalý viceprezident Alejandro Maldonado.

„Guatemala chce změnu, aby jí nevládli lidé s temnou minulostí,“ prohlásil Morales, který se svými postoji řadí do středu politického spektra. O hlasování byl velký zájem a podle agentury AP dorazilo zhruba 80 procent lidí. Před sečtením posledních tří procent hlasů byl souboj o druhé místo zajišťující postup do říjnového souboje velmi vyrovnaný. Oblíbený podnikatel Baldizón měl na ženu někdejšího prezidenta náskok pouhých 800 hlasů.

Vedle prezidenta, o jehož úřad se ucházelo 14 kandidátů, volili občané Guatemaly i viceprezidenta a členy parlamentu a místních samospráv.