Prezidentský kandidát Chris Christie: Říkám, jak to je

Chris Christie

Chris Christie Zdroj: ctk

Republikánský adept na prvního muže Spojených států, guvernér státu New Jersey Chris Christie, se pokouší vyjít ze stínu svého soupeře Donalda Trumpa. Ten si svými kontroverzními až neurvalými výroky získal nemalou část amerických voličů. Podle posledního předvolebního výzkumu by Christieho volila jen čtyři procenta dotázaných, zatímco Trumpova obliba za poslední tři měsíce setrvale roste a atakuje hranici 20 procent.

Sestup v průzkumech se týká i republikánů Scotta Walkera nebo Randa Paula, Jeb Bush se stále drží zhruba na 15 procentech.

Christie se po zveřejnění průzkumu neudržel a místo obvyklého uvolněného a sebevědomého vystupování dal před novináři průchod svému rozhořčení. “Měli byste vědět, že ten průzkum měl za cíl mě poškodit. Víte lidi, ony jsou průzkumy a průzkumy,” pokračoval energicky. „Jedním z problémů je, že neexistuje žádná kontrola kvality těchto agentur, takže nevíte, komu věřit a komu ne. Právě proto jsem vždycky říkal, že na tyhle věci nedám.“

Christie by i bez tohoto neradostného výsledku měl malou šanci na vítězství v primárkách. I jeho příznivci a spolustraníci připouštějí, že může svojí nezdolnou snahou zapůsobit některé voliče spíše odpudit. „Rozhodně má ráznou povahu, ale to je dvousečná zbraň,“ prohlásil republikán Andy Seale. Podle deníku the New York Times oslovení předáci z Republikánské strany opakují tři hlavní faktory, které hrají proti Christiemu: Příliš mnoho kandidátů, jeho kontroverzní výroky a především jeho osobnost.

Opravdový. Čestný. Přímý.

Christie na předvolebních mítincích s oblibou opakuje, že jeho matka pochází ze Sicílie a vedla své děti k přímočarosti. „Jestli se ti něco nezdá, tak ven s tím,“ nabádala je prý. „Neužírej se tím někde v koutku.“ V souladu s touto životní strategií si Christie zvolil slogan: Říkám, jak to je. Jeho image chlápka, co jde vždy bez okolků k jádru věci, ilustrují i tři klíčová slova jeho kampaně: Opravdový. Čestný. Přímý.

Problém je, že v kombinaci s halasným vystupováním, rýpáním do jiných kandidátů své strany či okázalým odhazováním saka v dál (gesto naznačující, že kdo maká, ten se zapotí) může Christie působit až neotesaně. „Myslím, že je to velmi neomalený člověk,“ prohlásil například Matt Burril, zastupitel města Newton. „Pro některé lidi v New Hampshiru to určitě bude velké plus, ale jiní mají pocit, že v celonárodním měřítku to nemusí fungovat.“

Radek Palata: Republikáni sázejí na názorovou duhu