Při inauguraci kosovského prezidenta létaly kameny kvůli srbské autonomii

Nový kosovský prezident Hasim Thaci

Nový kosovský prezident Hasim Thaci Zdroj: CC BY SA 3.0: Moerk / MSC via Wikimedia Commons

Inauguraci nového kosovského prezidenta Hashima Thaçiho provázely protesty a bojkot opozice. Informovala o tom agentura Reuters. Demonstranti během slavnostního uvedení prezidenta do úřadu házeli kameny na budovu kosovského parlamentu v Prištině a rozbili okna. Policie zatkla dvě osoby.

„Stát Kosovo je zavázán normalizovat vztahy se Srbskem. Nemůžeme změnit minulost, ale musíme pracovat na tom, aby se už neopakovala,“ prohlásil Thaçi v parlamentu po složení přísahy. Právě přílišnou vstřícnost vůči srbské menšině vyčítá novému prezidentovi nacionalistická opozice.

Části opozice se nelíbí mimo jiné dohoda uzavřená loni v srpnu s Bělehradem za zprostředkování EU v rámci normalizace vztahů Kosova a Srbska, která poskytuje více práv etnickým Srbům. Mnozí kosovští Albánci se obávají, že poskytnutí autonomie Srbům by mohlo ohrozit územní celistvost Kosova.

Někdejší velitel povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Thaçi (47) se dnes stal hlavou nejmladšího evropského státu na pět let. V roce 2008, kdy Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku, byl premiérem. Než byl zvolen prezidentem, stál přes rok v čele kosovského ministerstva zahraničí.