Při noční razii na předměstí Bruselu se našel arzenál zbraní

Policisté v Bruselu

Policisté v Bruselu Zdroj: ctk/ap

Při nočních domovních prohlídkách na bruselském předměstí Molenbeek policie objevila arzenál zbraní teroristů. Obsahoval údajně i výbušniny a chemikálie, informoval server listu Derniére Heure. Tento nález mohl být důvodem k vyhlášení nejvyššího stupně hrozby teroristického útoku v Bruselu.

Belgické úřady zavedly nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku na území hlavního města Bruselu, kde sídlí rovněž instituce Evropské unie. Na celý den je uzavřeno metro, hromadná povrchová doprava naopak jezdí normálně, s výjimkou tramvajových linek vedoucích pod zemí, uvedly úřady. Opatření se dotkne i víkendových fotbalových zápasů.

Rozhodnutí vyhlásit v Bruselu nejvyšší stupeň hrozby teroristického útoku bylo přijato na základě zcela přesné informace, že by v metropoli mohl být spáchán podobný útok, jaký se stal před týdnem v Paříži. Na tiskové konferenci to dnes řekl belgický premiér Charles Michel. Předseda vlády po zasedání bezpečnostní rady státu uvedl, že panují obavy, že „by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok… možná na několika místech“. „Vyzýváme veřejnost, aby nepropadala panice a zůstala klidná. Přijali jsme opatření, která jsou nezbytná,“ dodal.