Při večerní střelbě v Paříži zemřel útočník a policista

Střelba na Champs-Élysées v Paříži

Střelba na Champs-Élysées v Paříži Zdroj: Reuters

Střelba na Champs-Élysées v Paříži
Střelba na Champs-Élysées v Paříži
Střelba na Champs-Élysées v Paříži
Střelba na Champs-Élysées v Paříži
5
Fotogalerie

Z pařížské třídy Champs-Élysées byla dnes večer ohlášena střelba, při které přišli o život nejméně dva lidé: policista a útočník. Podle pařížské policie se na akci podíleli nejméně dva útočníci. Jeden z nich je podle listu Le Parisien na útěku; podle neoficiálních policejních zpráv do Paříže dorazil vlakem z Belgie. Prezident François Hollande prohlásil, že okolnosti útoku ukazují na teroristický čin. O něco později se k akci prostřednictvím agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát odpovědná i za předchozí atentáty ve Francii.

Dva policisté byli při střelbě vážně zraněni, uvedlo ministerstvo vnitra. Potvrdilo jednoho mrtvého policistu, zároveň ale popřelo zprávy některých médií, že mrtví z policejních řad jsou dva.

Vyšetřování incidentu převzalo protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Zabitý útočník byl podle Reuters policii z minulosti znám a bezpečnostní složky nyní prohledávají jeho bydliště.

Pařížská policejní prefektura na twitteru vyzvala, aby se lidé třídě Champs-Élysées a jejímu okolí vyhnuli. Stanice metra, která se nachází uprostřed bulváru, byla uzavřena. Policie podle záběrů televizní stanice France 24 zablokovala také velkou část třídy, kam se sjelo mnoho policejních aut.

Policie vyhání kolemjdoucí:

Video placeholde
Policie vyhání kolemjdoucí po střelbě na Champs-Élysés v Paříži • Reuters

Krátce po incidentu se ozvala střelba na místě nepříliš vzdáleném od Champs-Élysées, uvedla agentura Reuters. Podrobnosti však zatím nejsou známy.

V prezidentském paláci se podle francouzských médií hned večer sešli prezident Hollande, premiér Bernard Cazeneuve a jejich nejbližší spolupracovníci. Elysejský palác pak oznámil, že na pátek Hollande svolal mimořádnou bezpečnostní schůzku vlády.

Policejní odbory podle Reuters na twitteru uvedly, že policista byl zastřelen v autě, které čekalo na zelenou. Útočník byl podle nich ve voze, který projížděl okolo, a policisty si jako terč zvolil záměrně.

K incidentu došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření. Podle večerního Hollandeova prohlásení budou policie a další bezpečnostní složky po dnešním útoku v nejvyšší možné pohotovosti, a to zvláště s ohledem na nedělní hlasování.