Při vzdušném úderu na vůz v Libanonu byli zabiti tři členové Hizballáhu

Izrael ze vzduchu udeřil na libanonské ozbrojence poblíž hranice (18. 11. 2023).

Izrael ze vzduchu udeřil na libanonské ozbrojence poblíž hranice (18. 11. 2023). Zdroj: Reuters

Při vzdušném útoku na automobil ve vesnici na jihu Libanonu byli v úterý zabiti tři členové ozbrojeného radikálního hnutí Hizballáh. Informovala o tom agentura Reuters. Odvolává se přitom na dva zdroje obeznámené s bojovými operacemi této šíitské skupiny, která má podporu Íránu. Totožnost obětí nebyla bezprostředně známa. Hizballáh mezitím oznámil, že zaútočil bezpilotními letouny na vojenskou základnu na severu Izraele.

Izrael v pondělí zřejmě při podobném úderu zabil vysoce postaveného velitele elitních jednotek Hizballáhu Visáma Tavíla, uvedly zdroje Reuters z bezpečnostních kruhů. Izrael se k útoku oficiálně nepřihlásil, tento obvyklý postup však v pondělí večer porušil izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, když odpovědnost své země za útok připustil.

Hizballáh v reakci na zabití Tavíla a také zástupce šéfa palestinské teroristické organizace Hamás Sáliha Arúrího z minulého týdne podnikl dronový útok na izraelské velitelské středisko. Skupina oznámila, že vyslala mnoho výbušných útočných dronů na velitelství v Safedu, na které zaútočila poprvé.

Izraelská armáda krátce nato potvrdila, že na základně Severního velitelství vybuchl dron vyslaný z území Libanonu. Způsobil však jen minimální škody a nevyžádal si žádné oběti na životech.

S vypuknutím války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy se loni v říjnu rozhořely střety také na izraelsko-libanonské hranici. Hizballáh údajně v solidaritě s Palestinci začal prakticky denně ostřelovat obce v severním izraelském pohraničí, Izrael při odvetných vzdušných úderech v jižním Libanonu už zabil přes 130 bojovníků Hizballáhu a dalších devatenáct na území Sýrie. Podle agentury AFP přišlo v bojích o život také asi dvacet civilistů.