Při zemětřesení v Pákistánu zemřelo přes 200 lidí

Zemětřesení v Karáčí vyhnalo lidi do ulic

Zemětřesení v Karáčí vyhnalo lidi do ulic Zdroj: CTK/AP

Odlehlou část jihozápadního Pákistánu postihlo mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně, které si vyžádalo už 208 mrtvých a zničilo nebo poškodilo mnoho domů. Otřesy byly citelné stovky kilometrů daleko - až v pákistánském přístavu Karáčí či v indické metropoli Dillí. Bilance pravděpodobně ještě poroste.

V odlehlých horských oblastech provincie Balúčistán se zřítily stovky domů. „Začali jsme pohřbívat mrtvé,“ řekl agentuře Reuters Abdal Rašíd Gogazáí, oficiální činitel okrsku Avaran, který otřesy zasáhly nejvíc. Místní nemocnice zatím ošetřily 373 zraněných, dodal.

Zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály mělo ohnisko v provincii Balúčistán, ale otřesy byly citelné až v Karáčí nebo indickém hlavním městě Dillí. Po zemětřesení se u pobřeží nedaleko přístavu Gvadar objevil malý nový ostrov, který je asi sto metrů dlouhý.

„Pracoval jsem na počítači a najednou ucítil otřesy. Stůl a počítač se začaly třást. Myslel jsem, že mám závratě, ale brzy jsem pochopil, že je to zemětřesení,“ líčil podle agentury AP jeden obyvatel Karáčí.

Balúčistán je největší, ale nejméně zalidněnou pákistánskou provincií. Tato oblast je náchylná k otřesům; nejméně 35 lidí tu zahynulo v dubnu při silném zemětřesení, které mělo ohnisko v jihovýchodním Íránu.