Příčinou nehody belgického autobusu nebyla rychlost

Zdemolovaný autobus

Zdemolovaný autobus Zdroj: profimedia.cz

Zdemolovaný autobus
Zdemolovaný autobus
Zdemolovaný autobus
Zdemolovaný autobus
Zdemolovaný autobus
10
Fotogalerie
Příčinou tragické nehody belgického autobusu se školáky ve Švýcarsku nebyla nadměrná rychlost. Na tiskové konferenci ve švýcarském Sionu to řekl švýcarský státní zástupce Olivier Elsig. Šéf vlády kantonu Valais Jacques Melly potvrdil, že nehoda si vyžádala 28 mrtvých, z toho 22 dětí ve věku deset až dvanáct let.

Autobus byl podle vyšetřovatelů nový a v dobrém stavu. Z dostupných informací lze údajně soudit, že řidič byl odpočatý. „Šoféři přijeli předchozí den, a než vyjeli, strávili na místě den,“ potvrdil předtím státní tajemník na belgickém ministerstvu dopravy Melchior Wathelet.

Podle Elsiga vyšetřovatelé pracují se třemi verzemi příčin nehody. Není vyloučeno, že jí mohla být technická závada na vozidle nebo také nemoc řidiče. Další poznatky by měla přinést jeho pitva. Třetí možnou příčinou nehody je podle Elsiga lidská chyba. Dodal, že do nehody nebylo zapleteno žádné další vozidlo. Tubus tunelu de Géronde je jednosměrný.

Elsig rovněž řekl, že děti v autobuse byly připoutány bezpečnostními pásy. „Náraz byl tak silný, že se sedadla vytrhla,“ konstatoval. U dětí, které při nehodě přišly o život, tak podle něj nebylo připoutání rozhodující.

Záchranáři museli podle agentury DPA boční části autobusu rozstříhat, aby mohli oběti vyprostit. Vrak byl odtažen a má být podroben důkladné prohlídce. Vyšetřovatelé si slibují, že tak zjistí další podrobnosti k příčinám nehody.

Šéf policie kantonu Valais Christian Varone řekl, že kromě Belgičanů je mezi 28 oběťmi sedm Nizozemců. Další tři Nizozemci, jeden Polák a jeden Němec jsou také mezi 24 zraněnými. Z nich však stále dva nebyli identifikováni. Varone potvrdil, že k nehodě bylo povoláno přes 200 záchranářů, hasičů a policistů a že vyšetřování tragédie pokračuje.

Švýcarská prezidentka Eveline Widmerová-Schlumpfová a belgický premiér Elio di Rupo na dnešní tiskové konferenci nedaleko místa neštěstí vyjádřili zármutek nad oběťmi a zároveň ocenili nasazení záchranářů v extrémní situaci. „Žádná slova nemohou vyjádřit náš smutek,“ řekl di Rupo.

„Jako matka tří dětí velmi dobře chápu, jak hluboká musí být bolest, když člověk přijde o dítě tímto způsobem,“ řekla Widmerová-Schlumpfová. Slíbila, že Švýcarsko udělá vše pro podporu zraněných a také pro příbuzné obětí.