Přijetí eura byl fantastický nápad, říká i přes krizi estonský prezident

Euro, Estonsko

Euro, Estonsko

Letošní přijetí eura v Estonsku navzdory tomu, že eurozóna zažívá nejhorší krizový rok, bylo "fantastickým nápadem". Na okraji politické konference WPC ve Vídni to prohlásil estonský prezident Toomas Ilves.

„Euro je fantastickou měnou, silnou, okouzlující, která není v ohrožení,“ prohlásil Ilves, jehož země od letošního ledna nahradila korunu společnou evropskou měnou. Dodal, že díky euru získali investoři důvěru v tuto pobaltskou republiku, a skončily tak spekulace o měně.

„Za současnou krizi není zodpovědné euro, ale chování některých vlád,“ uvedl Ilves k dluhovým potížím, které v posledních měsících vážně otřásají eurozónou. Prezident proto vyzval ostatní země platící eurem, aby dodržovaly finanční disciplínu.

V této souvislosti zdůraznil, že jedině Estonsko a Lucembursko dodržují stanovená pravidla, podle kterých je třeba držet rozpočtový schodek pod třemi procenty HDP a celkové zadlužení pak po 60 procenty výkonu ekonomiky.

Ilves také uvítal páteční výsledek unijního summitu v Bruselu, kde se eurozóna dohodla na budoucím zpřísnění fiskální politiky členských států.