Princ Philip odchází na penzi. Královna bude na oficiality sama

tak šel čas s princem Philipem, vévodou z Edinburghu a jeho chotí britskou královnou Alžbětou II

tak šel čas s princem Philipem, vévodou z Edinburghu a jeho chotí britskou královnou Alžbětou II Zdroj: reuters

Princ Philip, vévoda z Edinburghu a jeho choť královna Alžběta II. v roce 1962
Princ Philip, vévoda z Edinburghu a jeho choť královna Alžběta II. po korunovaci v roce 1953
Princ Philip, vévoda z Edinburghu a jeho choť královna Alžběta II. se svými dětmi princeznou Anne a princem Charlesem v Londýnské rezidenci v roce 1951
Princ Philip, vévoda z Edinburghu
Princ Philip, vévoda z Edinburghu
18
Fotogalerie

Pětadevadesátiletý britský princ Philip, choť královny Alžběty II., bude své oficiální veřejné povinnosti vykonávat jen do srpna. Informoval o tom Buckinghamský palác. Jedenadevadesátiletá panovnice bude nadále plnit své závazky v plném rozsahu. Britská premiérka Theresa Mayovárinci Philipovi poděkovala za jeho práci pro Británii, zapojení do charitativní činnosti i podporu královny.

Princ Philip, kterému bude příští měsíc 96 let, má podle Buckinghamského paláce ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že jakožto patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude princ Philip těmto subjektům nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálních akcí.

"Princ Philip vykoná své už naplánované povinnosti od nynějška do srpna, ať už sám, nebo jako doprovod královny," uvádí se v tiskové zprávě paláce. Poté už nebude přijímat nové pozvánky na návštěvy a účasti, "i když je možné, že se i tak rozhodne čas od času navštívit některé veřejné akce".

Podívejte se na fotogalerii ze života prince Philipa a královny Alžběty II.

 

Vévoda z Edinburghu v nedávné minulosti trpěl srdečními potížemi, ale stále často vystupoval na veřejnosti. Buckinghamský palác dnes o jeho aktuálním zdravotnímu stavu nezveřejnil žádné podrobnosti.

Královna Alžběta i princ Philip ještě ve středu plnili své veřejné povinnosti a podle britských médií se očividně těšili dobrému zdraví. Královna přijala britskou premiérku Theresu Mayovou, aby formálně vyslovila souhlas s rozpuštěním parlamentu před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami. Princ Philip se zase zúčastnil otevření nové tribuny na londýnském kriketovém stadionu Lord's Cricket Ground.

Poslední rozloučení s princem Philipem >>>