Moderní člověk cvičí. A baví se

Rave fitko

Rave fitko Zdroj: BeLive Fitness

Člověk nového tisíciletí je zdravý, nekouří, nebere drogy, pije tak maximálně drahé víno či pivní speciály, zdravě jí, hlídá si váhu a především, hýbe se.

Jako mimořádně trendy a aktivního vykreslují módní časopisy, instagramové celebrity a nejrůznější guruové životního stylu moderního člověka.

Lidé podléhají a byznys na to slyší. Jenže: člověk moderní doby se také chce bavit (a fotit nebo natáčet se u toho) a tomu pouhá dřina v zapocené tělocvičně moc nenahrává. Takže trend je vymýšlet zábavnější způsoby pohybu.

Pamětníci z devadesátek si možná vzpomenou na popularitu rave parties, zakouřených tanečních večírků za zvuků tvrdé house music. Kanadská BeLive Fitness si je pamatuje také, ale dala jim fitness háv nového tisíciletí: místo večírků v hudebních klubech pořádá trénink, který využívá prvků taneční hudby a cílí na lidi, kteří se do fitka lehce nedostanou.

Pár let zpět byly – zvláště mezi ženami toužícími rychle shodit pár kilo – populární takzvané Boot Campy imitující sportovní výcvik vojáků. Teď je svět dál. Britská organizace Blue Cross spolu s fitness trenérem Bornem Barikorem vymyslela speciální kemp s názvem „Cvič jako pes.“ Cílem je přenést oblíbené psí hrátky do lidského fitness světa. Zájemci tedy cvičí s frisbee, aportují nebo se přetahují…

V oregonském Portlandu zase najdou azyl ti pohybuchtiví lidé, kteří se necítí úplně bezpečně v normálním fitness zařízení plném posilujících svalovců. Liberation Barbell se označuje jako veganská tělocvična. Slibuje, že je bezpečným místem pro všechny, bez ohledu na pohlaví, věk, rasu, zdraví, sportovní schopnosti či velikost. Název „veganská“ používá prý čistě kvůli spojení výživy a fitness. Zatímco klasická fitka prodávají proteiny z masa, vajec a mléka, tady člověk sežene jen rostlinné doplňky.

Byznys nezapomíná ani na líné cvičence – i oni se dají zkasírovat. Britský fitness řetězec David Lloyds Club letos přišel se speciálním hodinovým cvičením, které se odehrává na značkových postelích a skládá se z patnácti minut jednoduchého protahování a 45 minut nepřerušovaného odpočinku. Fitness tím chce vyjít vstříc lidem, kteří mají „málo energie kvůli tomu, že mají málo odpočinku“. Lekce s názvem Napercise (složenina z „odpočinkového cvičení“) jsou plně rezervovány.