Prochorov má údajně zájem o Kommersant

Třetí nejbohatší Rus Michail Prochorov

Třetí nejbohatší Rus Michail Prochorov

Ruský miliardář Michail Prochorov, který chce kandidovat v březnových volbách na prezidenta, má údajně zájem získat list Kommersant. Spekulace o jeho plánu koupit vydavatelský dům, přišly poté, co jeho majitel Ališer Usmanov vyhodil dva novináře za negativní zprávy o premiérovi Vladimiru Putinovi před nedávným hlasováním o složení Státní dumy. Usmanov zprávy o jednání s Prochorovem popírá.

Ruské agentury a média citovaly zdroje z okolí Prochorova, podle kterých jeho společnost Onexim Group dnes Usmanovovi oficálně nabídne koupi vydavatelské skupiny. Záměr údajně nesouvisí s nedávným rozhodnutím Prochorova soupeřit s Putinem o post šéfa Kremla. „Neplánuji Kommersant prodat. Žádná konkrétní jednání s Michailem Prochorovem se nekonala. Já považuji informace na toto téma za dobrý vtip,“ řekl ovšem Usmanov.

Usmanov se v těchto dnech dostal do popředí zájmu médií kvůli propuštění dvou předních pracovníků za porušení novinářské etiky. Nelíbily se mu některé články, včetně fotografií s vulgárními nápisy na adresu Putina. „Tyto materiály hraničí s plytkým chuligánstvím,“ prohlásil Usmanov.

Protiputinovské grafiky, které se před ruskými volbami objevily nasperejované v ulicích Londýna, kde žije velká ruská menšina.