Švýcarsko se s krokem centrální banky vyrovná, tvrdí tamní vláda

Švýcarský frank

Švýcarský frank Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: davidpc_ via Flickr

Švýcarsko se pravděpodobně dokáže vypořádat s důsledky nedávného rozhodnutí tamní centrální banky (SNB) zrušit limit pro kurz švýcarského franku vůči euru. Prohlásila to švýcarská ministryně financí Eveline Widmerová-Schlumpfová.

SNB v září 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Minulý týden však tuto politiku překvapivě zrušila, což vyvolalo chaos na finančních trzích po celém světě a poškodilo mezinárodní konkurenceschopnost švýcarských podniků. Banka tvrdí, že udržování limitu přestalo být kvůli vývoji měnové politiky v zahraničí udržitelné.

Po zrušení limitu se euro k franku propadlo až na 0,85 CHF/EUR. Velkou část ztrát pak smazalo a nyní je zhruba na paritě s frankem. Widmerová-Schlumpfová předpokládá, že kurz se ustálí v blízkosti 1,1 CHF/EUR. „Věřím, že ekonomika se dokáže s tímto rozhodnutím vyrovnat. Firmy jsou teď v mnohem lepší pozici než v roce 2011, kdy byl ten limit zaveden,“ prohlásila.

Prezident švýcarského podnikatelského sdružení Swissmem Hans Hess nicméně varoval, že zhruba pětina švýcarských průmyslových firem čelí v důsledku kroku centrální banky „existenční hrozbě“. Upozornil zároveň, že odstranění limitu podle něj povede k rušení pracovních míst.

Vývoj eura ke švýcarskému franku

Vliv na další měny

Rozhodnutí švýcarské centrální banky prohloubilo propad kurzu eura vůči dolaru. SNB doposud udržovala kurz švýcarského franku na požadované úrovni pomocí nákupů eur. Zrušení limitu tak znamená konec těchto nákupů, tedy i nižší poptávku po eurech, upozornila agentura DPA. Evropská měna tudíž spadla na jedenáctileté minimum, když sestoupila dokonce až na 1,1575 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od listopadu 2003. Odpoledne se její kurz vrátil na hodnoty kolem 1,1731 dolaru.

Uvedené důsledky verdiktu SNB se v návaznosti dotýkají i kurzu ostatních evropských měn včetně české koruny, která nejprve reagovala půlprocentním propadem, aby následně ztráty umazala a dostala se dokonce pod hranici 28 korun za euro. Obchodování zakončila na 27,99 koruny za euro.

Situace se ale pro ostatní státy v regionu vyvíjí hůře. Polský zlotý zaznamenal propad o jedno procento, největší problémy ale má s dopady rozhodnutí švýcarské národní banky Maďarsko. „V Polsku a Maďarsku pořád existuje ohromný objem úvěrů v eurech a francích,“ říká Manik Narain z UBS. Forint tak zaznamenal výrazný propad právě vůči euru, když jeho hodnota klesla po rozhodnutí SNB o dvě procenta. Odpoledne polovinu ztrát smazal.