Prokurátor ICTY se odvolal proti osvobození Šešelje

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj Zdroj: ctk

Prokuratura Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se podle očekávání odvolala proti osvobozujícímu rozsudku vynesenému 31. března nad Vojislavem Šešeljem. Tříčlenný senát ICTY v prvoinstančním řízení shledal většinou hlasů srbského ultranacionalistu nevinným ve všech devíti bodech obžaloby.

Šešelj byl obviněn z osobní odpovědnosti za zločiny spáchané v Bosně, v Chorvatsku a v severosrbské oblasti Vojvodina za válek v letech 1991-1995. Žalobci žádali trest 28 let vězení, ale dva ze tří soudců dospěli k závěru, že obžaloba nebyla dostatečně prokázána a nařídili Šešeljovo osvobození. Verdikt vyvolal velkou nevoli zejména v Chorvatsku a v Bosně a hlavní žalobce ICTY Serge Brammertz dal hned najevo odhodlání odvolat se.

Odvolací senát, kterému byla žádost předána, musí nejprve s odvoláním vyslovit souhlas. Prokuratura ve svém návrhu žádá vynést v odvolacím řízení rovnou odsuzující rozsudek nebo zrušit původní rozhodnutí a nařídit nový proces. Podle žalobců prvoinstanční senát nevynesl správný rozsudek, protože dostatečně nezdůvodnil své závěry a nevzal v úvahu argumenty a důkazy obžaloby.

Odvoláním, pokud bude přijato, se už bude zabývat zvláštní orgán - Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT). Ustavila ho 22. prosince 2010 Rada bezpečnosti OSN. Brammertz je z titulu své funkce v ICTY i prokurátorem MICT.