Proruské lotyšské straně vítězství zřejmě nebude stačit

Lotyšské volby vyhrála levice

Lotyšské volby vyhrála levice Zdroj: wikimedia.org

Předčasné volby v Lotyšsku podle očekávání vyhrál proruský levicový blok Centrum shody. Po sečtení takřka všech hlasovacích lístků vede s téměř 29 procenty. Nová partaj někdejšího prezidenta Valdise Zatlerse, který přivodil letní pád parlamentu, ztrácí osm procent. Je pravděpodobné, že jeho Reformní strana půjde do koalice s uskupením nynějšího premiéra Valdise Dombrovskise a Centrum bude muset zůstat v opozici.

Jeho politici se však nehodlají lehce vzdát a volají po vytvoření široké koalice. „Bylo by to nezdvořilé vůči našim voličům – každý třetí lotyšský občan nás podpořil a volil nás. Plivnout nám do tváře a nezapojit nás do práce kabinetu by k nám bylo neuctivé,“ komentoval pro Reuters situaci člen strany Andrejs Klementjevs.

Výběr zákonodárců se konal ani ne rok po posledních parlamentních volbách. Lotyši ale v červenci rozhodli o rozpuštění sboru poslanců v referendu, které vypsal Zatlers ještě ve funkci prezidenta. Pobouřilo ho totiž, že zablokovali stíhání politika a jednoho ze tří lotyšských oligarchů Ainárse Šleserse, vyšetřovaného kvůli korupci.

Pro premiérův blok Jednota hlasovalo skoro 19 procent Lotyšů. Oproti loňským volbám jde o výrazný propad, ještě před dvěma měsíci to však vypadlo, že skončí mnohem hůř. Pokud se Dombrovskisovi podaří navázat spolupráci se Zatlersem, dá se očekávat pokračování současné vládní politiky rozpočtové zodpovědnosti.

Centrum shody naopak doufalo, že využije hněvu, který vyvolala úsporná opatření, zejména snižování mezd ve veřejném sektoru. V kampani vystupovalo proti přijetí eura v roce 2014, jak by chtěl dosavadní kabinet. Proruská partaj by také ráda změnila podmínky půjčky od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu ve výši 7,5 miliard eur.