Proruští separatisté na Ukrajině Putina nevyslyšeli. V neděli půjdou k urnám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Proruští radikálové na východě Ukrajiny odmítli výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina k odložení svých separatistických referend. Hlasování v Luhanské i Doněcké oblasti se mají uskutečnit podle původních plánů tuto neděli, informovala agentura RIA Novosti.

„Referendum se uskuteční 11. května. Připravujeme se, hlasovací lístky se tisknou, všechno platí. Nic se nemění, žádný odklad nebude,“ citovala RIA Novosti sdělení tiskového centra takzvané armády jiho-východ v Luhansku.

Jeden z vůdců proruských separatistů na východě Ukrajiny Denis Pušilin již dopoledne pochyboval, že radikálové výzvu vyslyší. Informovala o tom ukrajinská agentura Ukrinform. Podle ruské agentury ITAR-TASS také neznámí pachatelé zničili v noci na dnešek v Doněcku přes milion hlasovacích lístků připravených pro referendum.

Projednávání Putinova návrhu probíhalo od 11:00 našeho času. „Podle mého předběžného hodnocení je 95 procent lidí, s nimiž jsem měl možnost mluvit, kategoricky pro 11. května,“ odhadl výsledek Pušilin.

K referendu i přes varování

K odmítnutí Putinovy výzvy zřejmě přispěla i předchozí vyjádření představitelů ukrajinské vlády. Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubyj dopoledne prohlásil, že nynější „protiteroristická“ operace vedená proti separatistickým ozbrojencům na jihovýchodě země bude pokračovat nezávisle na rozhodnutí regionů ohledně referend. Nyní se podle Parubyje ukrajinské síly přeskupují a lze předpokládat, že operace bude úspěšně pokračovat.

Odklad kontroverzního hlasování doporučil šéf Kremlu ve středu. Podle mínění ruských médií je pravděpodobné, že radikálové v Doněcké a Luhanské oblasti jeho návrh nezamítnou.

Kdo bude o odkladu referenda o státní samostatnosti rozhodovat, není úplně jasné. Obě samozvané „lidové republiky“ v Doněcku a Luhansku sice už sestavily své vlády, podle doněckých separatistů má ale o osudu Putinova návrhu rozhodovat „lidové shromáždění“. Jeho členové jsou novinářům z velké části neznámí.

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na místní policii napsala, že neznámí pachatelé v maskovacích uniformách zničili v noci na dnešek ve dvou doněckých tiskárnách hlasovací lístky připravené pro nedělní referendum - v jedné 800 tisíc a ve druhé kolem 300 tisíc. Zároveň prý zničili i zařízení obou provozů. Z obou útoků jsou údajně podezřelí ukrajinští radikálové z extremistické nacionalistické organizace Pravý sektor.