Proti Trumpovi: muslimové v USA se hrnou do voleb

američtí muslimové

američtí muslimové Zdroj: Profimedia

američtí muslimové
2
Fotogalerie

Narodili se ve Spojených státech, kterým jsou podle vlastních slov oddaní i vděční. Teď se jich téměř stovka rozhodla kandidovat ve volbách, nejčastěji v barvách Demokratů. Ti nejambicióznější chtějí být kongresmany a guvernérem. Američtí muslimové. A muslimky. Vyprovokovala je anti-muslimská rétorika prezidenta Donalda Trumpa i snaha bránit tu zemi, ve které oni sami zažívají americký sen.

Prosazuje minimální mzdu ve výši patnácti dolarů na hodinu (teď je zhruba poloviční), bezplatné vzdělání pro chudší studenty i legalizaci marihuany. Nepřijal jediný cent od velkých korporací. Podpořily ho ikony americké progresivní levice: vermontský senátor Bernie Sanders a vycházející hvězda Demokratické strany Alexandria Ocasiová-Cortezová, která bude v listopadu usilovat o newyorské křeslo ve Sněmovně reprezentantů.

Jmenuje se Abdul El-Sayed, je synem egyptského imigranta a pojal smělý plán: hodlá se stát prvním muslimským guvernérem v dějinách Spojených států. O křeslo chce usilovat v domovském Michiganu, kde bojuje o podporu Demokratické strany – podobně jako většina kandidátů muslimského původu. A stejně jako oni také El-Sayed odmítá, že by pro rozhodnutí vstoupit do politiky byla klíčová jeho víra.

„Myslím, že obyvatele Michiganu zajímá více to, zač se modlím, než jakým způsobem se k Bohu obracím. Modlím se za rodinu, komunitu, náš stát i USA. Více nás spojuje než rozděluje, jakkoli se nám někteří snaží vnutit opak,“ říká vlivný zdravotní expert, který studoval na Oxfordu i Kolumbijské univerzitě. A který ve svých třiceti letech řídil zdravotní odbor detroitské metropolitní oblasti. „Navíc mě opravdu nezajímá být prvním muslimským čímkoliv,“ cituje čtyřiatřicetiletého politického eléva ostrovní list The Guardian.

Celý článek čtěte na Info.cz.