Protiruské sankce budou platit celý rok, rozhodla Rada EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
5
Fotogalerie

Rada Evropské unie dnes prodloužila sankce uvalené na Rusko kvůli ukrajinské krizi. Sankce, které unie svázala s prosazením mírových dohod z Minsku, tak budou platit nejméně do konce ledna 2018.

Prodloužení hospodářských sankcí, které jsou zaměřené na určitá odvětví ruského hospodářství, bylo přijato v návaznosti na aktuální informace o provádění minských dohod, informovala Rada EU v dnešním prohlášení. Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová je přednesli Evropské radě na unijním summitu minulý týden.

Sankční opatření byla původně zavedena 31. července 2014 na jeden rok v reakci na ruské kroky destabilizující situaci na Ukrajině. V září roku 2014 byly sankce rozšířeny. Sankce omezují export některých technologií do Ruska či přístup některým ruským finančním institucím na kapitálové trhy. Moskva reagovala sadou vlastních protiopatření.

Hospodářské sankce nejsou jedinými opatřeními, kterými EU reagovala na ruské chování v ukrajinské krizi. Minulý týden unie o rok prodloužila sankční opatření související s ruskou anexí poloostrova Krym.