Prouza: Proti Trumpové jako americké velvyslankyni nikdo protestovat nebude

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Donald Trump s bývalou manželkou Ivanou Trumpovou a tchýní Marií Zelníčkovou
2
Fotogalerie

Bývalá manželka nového amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivana by jako diplomatka byla "velmi dobrá". Americkému serveru Politico to řekl český státní tajemník pro Evropskou unii Tomáš Prouza. Komentoval prohlášení Trumpovy první ženy a matky jeho tří dětí Ivany, rozené Zelníčkové, že chce posloužit vlasti a stát se americkou velvyslankyní v České republice.

V rozhovoru pro list The New York Post o víkendu Trumpova exmanželka prohlásila, že se sama na diplomatický post navrhne. "Jsem odtud, čeština je má mateřština a každý mě zná. Jsem dost známá ve světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knížky a přeložili je ve 40 zemích do 25 jazyků. Jsem známá jako Ivana, fakt se nepotřebuju jmenovat Trumpová," dodala.

"Pokud (Ivana) přijde, bude vítána a bude pro ni lehké navázat s lidmi kontakt," řekl Prouza. "Rozhodně snadno lidi osloví a ve veřejné diplomacii může být velmi dobrá. Nečekám, že by někdo protestoval," citoval list českého diplomata.

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes na Radiožurnálu připomněl, že v americké praxi nemusí být velvyslanec profesionálním diplomatem. "Řada prezidentů sem posílala své kamarády ze studií, spolužáky, spolupracovníky z Demokratické strany. Pokud by se paní Trumpová na to cítila a chtěla to dělat a prezident Trump se takto rozhodl, tak si myslím, že by to mohlo být takové hezké podtržení linky, která spojuje Česko s Trumpem," konstatoval premiér. Nový prezident USA podle něj "alespoň ví, kde leží Česká republika, byl tady a má sem silnou rodinou vazbu".

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se dnes v Bruselu k šancím první Trumpovy manželky na diplomatickou kariéru v Praze odmítl vyslovit. "Tohle je v této chvíli naprosto na straně Spojených států. Já vůbec nevím, kdo všechno se tam přihlásil o podobný post a ani mi nepřísluší o tom spekulovat," prohlásil ministr před novináři.

Zlínská rodačka Ivana Trumpová, za svobodna Zelníčková, se za Trumpa provdala v roce 1977. Dnes sedmašedesátiletá Trumpová má s bývalým manželem tři děti - Donalda mladšího, Ivanku a Erika.