Prověrka systémů Boeingu 737 MAX byla slabá, tvrdí mezinárodní výbor regulátorů

Odstavené letouny Boeing 737 MAX v areálu závodu výrobce

Odstavené letouny Boeing 737 MAX v areálu závodu výrobce Zdroj: Reuters

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX v barvách aerolinek United Airlines
Výroba letounů Boeing 737 MAX
Výroba letounů Boeing 737 MAX
Odstavené letouny 737 MAX aerolinek American Airlines
31
Fotogalerie

Americký Federální úřad pro letectví patřičně nepřezkoumal stabilizační systém letounů Boeing 737 MAX spojovaný se dvěma haváriemi těchto strojů. Vyplývá to ze zprávy mezinárodního výboru regulátorů bezpečnosti letecké přepravy JATR, z které citovala agentura Reuters.

FAA v dubnu výbor pověřil, aby přezkoumal jeho vlastní postup při kontrole a schválení stabilizačního systému MCAS do provozu. Výbor ve své zprávě mimo jiné upozornil, že k zajištění adekvátního bezpečnostního dohledu je zapotřebí výrazná reforma dlouholeté praxe úřadu delegovat velkou část certifikačních úkolů na samotné výrobce, jako je například Boeing.

„Při adekvátním zapojení a dohledu ze strany FAA delegování (certifikačních úkolů na výrobce) samo o sobě neohrožuje bezpečnost. V případě programu B737 MAX však měl FAA neadekvátní informace o fungování MCAS, což vyústilo v neschopnost FAA zajistit nezávislé posouzení adekvátnosti certifikačních kroků souvisejících s MCAS, které Boeing navrhl,“ píše se ve zprávě.

Zpráva také upozorňuje, že do certifikace letounu 737 MAX nebyl zapojen adekvátní počet odborníků FAA. Poukazuje rovněž na známky toho, že zaměstnanci Boeingu vykonávající práci pro FAA čelili nadměrnému tlaku, který by mohl být připisován mimo jiné střetu zájmů.

Šéf FAA Steve Dickson uvedl, že doporučení výboru prostuduje a podnikne příslušné kroky. Boeing se zatím ke zprávě výboru nevyjádřil.

Boeing 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines se letos 10. března zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nepřežil. Stejný stroj měl nehodu loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy neštěstí nikdo nepřežil.

Provoz letounů Boeing 737 MAX byl po těchto nehodách po celém světě pozastaven. Boeing v polovině března také přerušil dodávky strojů 737 MAX zákazníkům.